Със свое постановление правителството прие Правилник за прилагане на Закона

...
Със свое постановление правителството прие Правилник за прилагане на Закона
Коментари Харесай

Приет е Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия

Със свое разпореждане държавното управление одобри Правилник за използване на Закона за обществените предприятия, в осъществяване на планувания за това 6-месечен период от влизането в действие на закона. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

С него се детайлизира уредбата на публичните връзки, предмет на Закона за обществените предприятия, привежда се подзаконовата нормативна рамка в сходство със закона и се събират в един нормативен акт всички регламенти в региона на обществените предприятия. Приемането на Правилника е част от подхванатата нормативна промяна в региона на обществените предприятия, в сходство с рекомендациите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Правителството одобри Устройствен устав на Агенция за обществените предприятия и надзор

Прилагането на Закона за обществените предприятия и на Правилника за неговото използване се чака да докара до унифициране и модернизиране на правната уредба в тази област, до подобряването на корпоративното ръководство на обществените предприятия, до по-добри резултати във финансовото им положение и ограничение на фискалните опасности, както и до увеличение на публичността и отчетността на тяхното ръководство.

Законът за обществените предприятия беше създаден взаимно с Организацията за икономическо сътрудничество и раз по плана „ Модернизиране на рамката за ръководство на държавните предприятия в сходство с положителните интернационалните практики ", част от Програмата за поддръжка на структурни промени на Европейския съюз.

Целта беше въвеждането в националното законодателство на насоките на Организацията за корпоративното ръководство на държавните предприятия. Разработването и приемането на Закона за обществените предприятия адресира както поетите задължения по отношение на желанията на страната ни за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, по този начин и политиката ни за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Правилникът за използване на Закона за обществените предприятия също е създаден със съдействието на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Организацията ще продължава да оказва поддръжка в процеса на реформиране на бранша на обществените предприятия, като е планувано с следващ план да окаже директно подпомагане и за възстановяване на административния потенциал на Агенцията за обществените предприятия и надзор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР