Със строги мерки заради коронавируса, ограничения за посещения в джамиите

...
Със строги мерки заради коронавируса, ограничения за посещения в джамиите
Коментари Харесай

Строги мерки срещу Covid-19 започва Рамазанът за кипърските турци

Със строги ограничения поради ковид, ограничавания за визити в джамиите и вечерен час кипърските турци стартират през днешния ден свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Молитвите в джамиите в Северен Кипър са позволени при потребление единствено на една трета от потенциала на помещението и при съблюдаване на разстояние от 2 метра сред вярващите, маските са наложителни. Т. нар. министър председател Ерсан Санер прикани хората да се молят в домовете си.

В неделя няма да се организират религиозни събирания, защото тогава работи целодневна цялостна възбрана за придвижване, като се изключи незабавни и съществени потребности.

В останалите дни вечерният час е от 22.00 ч. до 5.00 ч. сутринта.

Строгите коронавирусни ограничавания в Северен Кипър са до 19 април, само че се чака да бъдат удължени.

Заради ковид през този Рамазан няма да се организират груповите вечери „ ифтар ” (първото хранене след залез слънце), заяви основният мюфтия Талип Аталай. По традиция те се дават в джамиите и събират на обща софра доста вярващи.

Мюфтията успокои, че няма нездравословно влияние от осъществяването на PCR-тест по време на постенето.

Около 10 000 хранителни пакета, обезпечени от турския Червен полумесец и турското посолство в северна Никозия, ще бъдат раздадени на нуждаещи се фамилии.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР