Със стърчащ мустак и ококорен поглед, гледащ едновременно в миналото

...
Със стърчащ мустак и ококорен поглед, гледащ едновременно в миналото
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Салвадор Дали

Със стърчащ мустак и ококорен взор, гледащ по едно и също време в предишното и в бъдещето, Салвадор Дали е един от най-ексцентричните и провокативни създатели, които историята помни.

Творбите му са плод на ярки, от време на време мощно травматични мемоари от детството, нереални сънища или просто халюцинации. Започва да рисува още като напълно дребен, а гибелта на обичаната му жена и муза го откъсва от света на изкуството до самата му кончина.

Скандален талант или вманиачен мегаломан, неговите творби не престават и ще не престават да вълнуват хора на всякаква възраст и във всички точки на света. А по-любопитните моменти от живота му са разкрити в идващите редове.

1. Родителите

Бащата – Салвадор Дали и Куси, бил юрист и нотариус, доста непоколебим и претенциозен във възпитанието на децата си. Но това не му пречело да е умел основател на измислици. Разказвал на всички, че неговият личен татко е бил доктор със знатно родословие и мистериозна гибел. Всъщност дядото на Салвадор бил напълно елементарен продавач на корк, който се самоубил. Майката – Фелипа Доменек Ферес, била безспорната диаметралност на брачна половинка си и не серпантина да предизвиква странностите и влеченията на своя наследник.

2. Раждането

 10 любопитни обстоятелството за Салвадор Дали

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек се ражда на 11 май 1904 година в дребния селкостопански град Фигерес, Испания в подножието на Пиренеите, на 25 километра от френската граница. Неслучайно избира да стане прочут точно като Салвадор Дали. “Салвадор ” значи “спасител ”, а съгласно него семейството “Дали ” идва от неговия арабски генезис. Интересни се оказват и легендите за мястото, където израства – крайбрежното рибарско градче Кадакес. Там духа северният вятър “трамунтаня ”, който се оказва смъртоносен за хората с по-крехка душeвност. Според преданията лудият вятър на Кадакес е вечно вътре в теб, даже да не живееш към този момент там.

3. Прераждането

Дали има по-голям брат – също Салвадор, роден през 1901 година и починал от гастроентерит. Това се случва единствено 9 месеца преди раждането на дребния Салвадор. Бащата и майката мощно имат вяра, че това е прероденият им първороден наследник и тъкмо по тази причина го кръщават по същия метод. Когато момчето пораства задоволително, те го завеждат на гроба на братчето му и му споделят, че то се е преродило в неговото тяло. Това изказване разклаща нежната душeвност на детето и оказва голямо въздействие в живота и творчеството му.

4. Детството

Детето е твърдо решено да избяга от сянката на по-големия си брат и прави всичко допустимо по въпроса. Държи се и се облича ексцентрично, постоянно се самонаранява, пада по стълбите без причина. Тормозен е от останалите деца и отвръща със същото. Блъска собствен връстник от висок мост, без да се замисли, рита по-малката си сестра в главата. Това още повече нервира строгия му и претенциозен татко. Двамата постоянно влизат в спорове и връзките им остават комплицирани до края. Когато Фелипа умира от рак, остарелият Салвадор се дами за нейната сестра – Тиета. Това още повече нагнетява напрежението сред татко и наследник. Ключово се оказва и половото образование, което Салвадор и Куси ползва върху сина си. Той оставя из цялата къща отворени медицински книги с илюстрации на провалите от венерическите заболявания. Така дребният Дали израства по едно и също време с интерес към женските полови органи, само че и с голям боязън от тях.

5. Мустакът

Още като млад Дали стартира да пуска и да носи фамозните си екстравагантни мустаци, повлияни от испанския занаятчия художник Диего Веласкес и политикът Хосеп Маргарит. Творецът мечтаел да е напорист, интелигентен и надарен като Маргарит и да наподобява също толкоз запаметяващо се като Веласкес. Салвадор Дали непрестанно опитва с външния си тип в нестихващия си блян да замязя на своите идоли.

6. Любовта

A post shared by Галин Петков (@galin_petkow)

През 1929 година среща любовта в лицето на брачната половинка на френския стихотворец Пол Елюар – Гала. Той е на 25, а тя с 10 години по-възрастна. Той в никакъв случай не е правил секс, а тя желае всеки мъж към нея да я боготвори. Започват връзка и в нейно лице Дали среща най-голямата си муза и най-върлия обожател на фантастичните си хрумвания. Женят се през 1934 година на нещо като загадка гала. Гала управлява кариерата и финансите на Салвадор, съветвайки го по какъв начин да популяризира работата и себе си. Тя има толкоз голямо въздействие върху него, че той постоянно подписва картините с имената на двама им.

7. Наркотиците

A post shared by

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР