Със спорове между депутатите от ГЕРБ и БСП започна заседанието

...
Със спорове между депутатите от ГЕРБ и БСП започна заседанието
Коментари Харесай

След протестите снощи: Викове оставка в парламента и спорове между ГЕРБ и БСП

Със разногласия сред депутатите от ГЕРБ и Българска социалистическа партия стартира съвещанието на Народното събрание. От ръководещата партия и лявата съпротива се скараха поради митингите в София. Социалистите скандираха "оставка ". И двете партии обаче осъдиха опита за навлизане в постройката на някогашния Партиен дом нощес.

От ГЕРБ упрекнаха левицата, че, подкрепяйки митингите, взе участие в "криминален сюжет на проведена незаконна група ", ръководена от обвинения предприемач Васил Божков. Социалистите обаче са на мнение, че дейностите на ръководещите са станали причина за ексалиралото неодобрение и че е време за парламентарни избори.

Председателят на "Воля " Веселен Марешки поддържа ръководството и настояването за оставката на президента Румен Радев.

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Тома Биков осъди офанзивата против една от постройките на Народното събрание, при която нощес бяха чупени прозорци. Според него това е дело на "криминални банди и лумпени, платени от Васил Божков ". Повод за думите му бяха публикуваните от прокуратурата през вчерашния ден записи на диалог сред предприемача и депутата от групата на социалистите Александър Паунов, който през днешния ден се напусна парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Според Тома Биков президентът трябвало да поеме отговорността за провокациите на митинга нощес, така преди дни размахал пестник и призовал да се измете мафията.

Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че от митингите ще завоюват хора, които "не се борят за правдивост, а за пари от Дубай ".

"Властта не се взема с кръв, а с избори. Това е гаранция, че една страна ще върви напред. Ако страната е слаба, мафията е мощна ", акцентира Биков. Той удостовери тезата, че кабинетът няма да подаде оставка, защото след седем месеца ще има постоянни избори.

Докато Биков четеше декларацията, социалистите скандираха "оставка " и тропаха по банките. Георги Свиленски разгласи, че парите от Дубай са в чекмеджето на нощното шкафче, до което има револвер, визирайки публикуваните в интернет пространството фотоси от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева лиши думата на Свиленски и сподели, че няма по какъв начин да знае къде са парите.

В декларация от името на групата на социалистите Валери Жаблянов уточни, че ГЕРБ са запалили барута на митинга, а отговорен за протичащото се един техен съдружен сътрудник, имайки поради Движение за права и свободи. Жаблянов още веднъж повтори догатките на Българска социалистическа партия за скрит план сред двете партии и неофициална коалиция. Според него мафията и Васил Божков нямат общо, а става въпрос за обществена гражданска война, която потегля и в други страни.

Депутатът от лявата партия акцентира, че времето на ГЕРБ е изтекло. Той изиска да се стъпи на конституцията и да се върви към процедурата, която приключва с предварителни парламентарни избори.

Българска социалистическа партия изиска за провокациите на митингите и дейностите на полицията в Народното събрание да бъде изслушан вътрешният министър Младен Маринов. Освен това в Народното събрание да пристигна и министър председателят Бойко Борисов, който да дава отговор както за митинга, по този начин и за парите в чекмеджето.

Социалистът Иван Чернев упрекна председателката на Народното събрание, че е не дава отговор на поста, който заема, тъй като няма право да лидира митинги. Според него Караянчева би трябвало да се срами, че е повела митинга в поддръжка на държавното управление в петък предходната седмица.

Караянчева му отговори, че има право да върви, където си изиска, защото с изключение на ръководител на Народното събрание, е и депутат от 9-и изборен регион и жител на България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР