Със сигурност не съм единствената, която обича закуската и иска

...
Със сигурност не съм единствената, която обича закуската и иска
Коментари Харесай

Омлет на фурна

Със сигурност не съм единствената, която обича закуската и желае тя да е вкусна, апетитно изглеждаща, бърза за подготвяне и здравословна. Ясно е, че обичайните баници, кифли, сандвичи и даже купичката с мюсли няма по какъв начин да отговорят на високите ни условия. 
 Затова бързам да предложа и друга концепция за закуска – този път солена: омлет, само че не като оня, с който сме привикнали, а омлет на фурна, бухнал и въздушен, подготвен в дребни самостоятелни купички.
 Най-добре е, в случай че за този омлет се снабдите с домашни яйца или органични яйца от свободни кокошки. Яйцата имат своето място в здравословното хранене, макар че до наскоро бяха заклеймявани като източник на висок холестерол и извършител на сърдечни болести.
 Вярно е, че яйцата съдържат холестерол, само че след 25 години научни проучвания е несъмнено потвърдено, че друг холестерол е причина за сърдечно-съдовите болести. Много по-сериозен резултат имат сатурираните мазнини (съдържащи се например в месото и млечните продукти), тъй като те подтикват тялото единствено да създава холестерол.
 От друга страна яйцата са отличен източник на протеини, витамини и минерали, и нещо забавно – на мононесатурирани мазнини (както в зехтина), които на процедура понижават риска от сърдечни болести! Жълтъкът е най-богатият хранителен източник на холин (витамин В4), който спомага мозъчната активност и по-точно въздейства на центровете, виновни за паметта и качествата за образование. Затова е значимо бременните дами и кърмещите майки да употребяват всеки ден храни, богати на холин.
 Всъщност същинският проблем с яйцата са произходът и приготвянето им. Полезни субстанции се съдържат в яйца от здрави, отглеждани навън и хранени със зърна и семена кокошки. Същото не се отнася за яйцата на клетъчни кокошки, хранени с неизвестно какво. И най-хранителните яйца обаче губят потребните си свойста при пържене. Така че снабдете се с органични яйца и си направете омлет на фурна за закуска!  
  Продукти (за 2 порции)
 •4 яйца от свободни кокошки•45 гр козе сирене •4 с.л. замразен или задушен грах•¼ ч.л. надробен кориандър•2 с.л. ситно нарязан зелен лук•хималайска сол и розов пипер на усет
  Приготвяне:
 Загрейте фурната на 180 гр, пригответе 4 термоустойчиви купички и ги намажете с Гхи. В огромна купа разбийте яйцата дружно с кориандъра, солта и пипера. Настържете сиренето и го прибавете към яйчената примес дружно със зеления лук. Разпределете в 2 купички и прибавете във всяка по 2 лъжици грах. Поставете омлета във фурната за 20 минути. Първоначално той много ще се издуее, а след това леко ще спадне.  Не правете тези неточности на закуска!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР