Със сигурност е необходима актуализация (обновяване – б.а.) на активите

...
Със сигурност е необходима актуализация (обновяване – б.а.) на активите
Коментари Харесай

Необходимо е обновяване на ски зона „Банско“

Със сигурност е нужна актуализация (обновяване – б.а.) на активите в ски зона „ Банско “, а и бъдещето изисква развиване на ресурсите – това сподели на брифинг в постройката на общината на зимния курорт швейцарският специалист от Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) Херве Летие.

Летие дойде в България в понеделник и си потегля на следващия ден. Неговата цел е да се запознае с измененията в настоящия План за ръководство на Национален „ Пирин “, както и с новия проект, който още не е влезнал в действие. Експертът ще реши дали промените и актуализациите са в сходство с решенията на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО.

В предходните дни Херве Летие се срещна редица неправителствени организации, дребна част от които „ срещу “, а другите „ за “ насърчаване на зимния курорт.

От сряда той е в Банско, където се срещна със положението на Национален парк „ Пирин “, взе участие в целодневна среща в Дирекцията на Национален парк „ Пирин “, където му бе показан новият проект за ръководство на парка. В нея се включи целият теоретичен колектив, създал проекта. Летие видя и ски зона „ Банско “, както оборудванията за спорт там. Експертът бе осведомен и с казуса с километричните опашки, които се извиват пред началната станция на единствения кабинков въжен превоз.

Днес в зимния курорт се организира и среща, на която Летие беседва с кметовете на общините, имащи землища в Национален парк „ Пирин “, министъра на околната среда Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов.

„ Не е обикновено 10 години казусът с ресурса и екологията да не се реши. И се надявам с моите препоръки да помогнем и да намерим салдото сред ползите на локалните хора бизнеса и природата “, сподели Летие на брифинга. И добави: „ Моята задача в България е съвещателна. Ще дам съвет на държавното управление по какъв начин да се оправи с този проблем в Пирин. До 6 седмици ще изготвя отчет с рекомендации до държавното управление ви и до ЮНЕСКО. Ще бъда справедлив и самостоятелен. Моята задача е сложна, срещнах се с доста хора и чух разнообразни отзиви “.

Попитан дали има риск Национален парк „ Пирин “ да влезе в заплашен лист на ЮНЕСКО, той изясни, че няма такава възможност.

Кметът на Банско Георги Икономов изясни, че когато е разказал на специалиста, че единствено за 15 дни на територията на парк Пирин са влезнали над 27 хиляди автомобила, Летие е бил много заинтригуван.

Вицепремиерът Валери Симеонов бе сбит, само че съобщи, че е впечатлен от биографията и опита на специалиста.

„ Можем да разчитаме на справедлива оценка “, сподели Валери Симеонов.

Заключение на ЮНЕСКО и IUCN още през 2012 година: Всичко е наред с природата в парка

Спортните и туристически уреди в ски зона „ Банско “ са построени по подобаващ метод и не оказват негативно въздействие върху планината – с такива отчети излязоха през 2012 и 2015 година от Центъра за международно завещание на ЮНЕСКО и Международния съюз за отбрана на природата (IUCN).
Документите са направени след осъществени инспекции на място в Пирин. Първата е през октомври 2011 година от задача, отпред с тогавашния началник на Центъра за международно завещание – Кишоре Рао и Стиг Йохансон от IUCN.

Задачата на прaтениците на най-авторитетните институции в региона на екологичните политики през 2011 година е да оценят положението на природата и да дадат своите рекомендации към 36-ата сесия на ЮНЕСКО, която се организира в Санкт Петербург от 25 юни до 5 юли 2012-а.

Посещението на интернационалния екип екологични специалисти е провокирано от сигналите на „ зелените “. Още тогава те настояват, че ски оборудванията над Банско са увредили Национален парк „ Пирин “. Според тях това е съображение за включването му в листата на застрашените обекти на международната организация. Нещо, което желаят и през днешния ден от представителя на IUCN, който е на посещаване у нас.

При инспекциите си през 2011 година участниците в интернационалната задача имат срещи в Министерство на околна среда и водите, и тогава, както в този момент, беседват с кметовете от района и изслушват неправителствени организации, измежду които и „ зелените “. Преди това в Пирин двамата учени от ЮНЕСКО и IUCN ревизират сменените и новите уреди в ски зона „ Банско “, като изводите им са разказани в отчета, пратен през юни 2012 година – а точно, че всичко с природата в Национален парк „ Пирин “ е наред.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР