Със събития в две къщи музеи Разград отбеляза тържествено 1

...
Със събития в две къщи музеи Разград отбеляза тържествено 1
Коментари Харесай

Разград отбеляза тържествено Деня на народните будители

Със събития в две къщи музеи Разград означи тържествено 1 ноември – Деня на националните будители.

По традиция празничният ден стартира от къща музей „ Станка и Никола Икономови “ с привет от Капански отбор – осъществяване на солистката на ансамбъла Габриела Минкова.

Пред паметната плоча на дома, в който са живели двамата разградски възрожденци, бе връчена една от най-големите награди на Община Разград за дейци на културата и образованието. Решението на Общинския съвет за присъждането на наградата показа Председателят на локалния парламент Стоян Ненчев, а премията връчи заместник-кметът Добрин Добрев. Най-новият притежател на премията е Хриса Гамишева. Тя е дълготраен държавник, секретар библиотекар на НЧ “Слънчев лъч-1902 “-Островче, с богата публично потребна активност. Аргументите да й бъде връчена премията „ Никола Икономов “ бяха: „ за дългогодишна народополезна активност в областта на духовността и запазване на родовата и селищната памет на село Островче “. Г-жа Гамишева благодари за признанието и посвети премията на читалищните деятели от културната институция в село Островче.

Венци и цветя покриха стената, на която е паметната плоча на Станка и Никола Икономови. Първи своята респект показаха заместник-кметът Добрин Добрев и ръководителят на Общинския съвет Стоян Ненчев, както и регионалният шеф Драгомир Златев и неговият заместител Найден Късов. След представителите на общината и страната венци и цветя сервираха представителите на културните и просветителните институции, както и архиерейският наместник отец Георги, а след тях представители на политически сили и цивилен организации. Цветя пред паметника сервираха и заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим.

Заместник-кметът Добрин Добрев и ръководителят на Общинския съвет Стоян Ненчев посетиха и второто празнично събитие, което се организира в къща музей „ Анание Явашов “. Там бе открит център по районна история, в който към този момент са подредени издания на историческа тема, част от които предоставени като подаяние от Община Разград.

Интерес провокира представянето на книгата на проф. Росица Ангелова „ Историческото обучение през Възраждането “. Тя направи ретроспекция на приноса на българските будители за освобождението на страната, описа за първия български учебник по история „ Царственик “ на Христаки Павлович, както и за нуждата една нация да познава добре историята си. Сред феновете имаше и някогашни студенти на преподавателката, към този момент с кариера като учители. Проф. Ангелова благодари за интереса на разградската аудитория, която имаше много въпроси към нея, а измежду питащите бяха и господин Добрев и господин Ненчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР