Със 76 гласа за, 15 против и 81 въздържал се

...
Със 76 гласа за, 15 против и 81 въздържал се
Коментари Харесай

За 4 години бедните възрастни се увеличиха със 7%

Със 76 гласа " за ", 15 " срещу " и 81 " въздържал се " Народното събрание отхвърли предлагането на " Българска социалистическа партия за България " за преизчисляване на всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 юни 2016 година

Трябваше да се обединим към едно - пенсионерите в България мизерстват и не получават положителни пенсии, разяснява Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. Според него не би трябвало пенсионерите да са с възприятието, че са забравени от Бога. Според претекстовете на законопроекта за промени в Кодекса за обществено обезпечаване немалка част от българските жители са с приходи на границата на физическото оцеляване, само че това най-много се отнася за пенсионерите и хората над 65 година Бедните възрастни хора се нараснали от 22,6% през 2014 година на 29,2% през 2018 година При линия на бедността за 2019 година 348 лева, минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 1 юли е 219 лева Няма по какъв начин минималната пенсия да е 219 лева, а медикаментите да костват 200-250 лева, съобщи от парламентарната естрада Гьоков. Той бе безапелационен, че в 10-годишното си ръководство ГЕРБ не положила никакви старания за възстановяване на виталния стандарт на пенсионерите с изключение на постоянното осъвременяване по Кодекса за обществено обезпечаване.

" Ако сте държавници, чакаме да дадете звук за решаването на този сериозен проблем. Не е почтено разликата в пенсиите на тези, които са се пенсионирали преди 2000 година, и тези, които са взели пенсия преди 2 години, да бъде 200-250 лева ", съобщи от трибуната депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.

Според ръководещите обаче предлагането е непостижимо за държавния бюджет. Те се позоваха на плановете на Национален осигурителен институт, че в случай че бъде признато предлагането, от 1 септември до края на 2019 година са нужни в допълнение 560 млн. лева, а за цялата 2020 година -над 1 милиарда 700 млн. лева

ДУМА напомня, че законопроектът не бе подсилен от министерствата на финансите и труда и обществената политика.

От години Българска социалистическа партия упорства за понижаване на ножицата сред новите и старите пенсии, само че ръководещите под разнообразни предлози отхвърлят предлагането.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР