Със 105 гласа „за”, 4 „против” и 52 „въздържали се”

...
Със 105 гласа „за”, 4 „против” и 52 „въздържали се”
Коментари Харесай

Парламентът прие задължително предучилищна подготовка за 4-годишните

Със 105 гласа „ за”, 4 „ против” и 52 „ въздържали се” Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение. Те включват наложително предучилищно обучение за 4-годишните деца, както и действието на настоятелствата към детските градини.

В претекстовете си държавното управление отбелязва, че обгръщането в детска градина на четиригодишните е извънредно значимо за езиковото, прочувственото и общественото им развиване. Крайният период за въвеждането му е образователната 2023/2024 година.

В държавния бюджет са планувани 10 млн. лева, които с изключение на за въвеждане на наложителното предучилищно обучение за 4-годишните ще бъдат и за подкрепяне заплащането на такси от родителите, които са в неподходящо обществено състояние. Така ще се подтиква включването в предучилищно обучение на децата, които не посещават детска градина заради невисок обществен статус или заради обстоятелството, че родителите са безработни.

Разбира се, въпросителните към тематиката за действителното осъществяване на мярката не липсват, защото в по-големите градове и изключително в София, местата в градините не стигат. По думите на министъра на образованието Красимир Вълчев от Столичната община одобряват измененията и подсигуряват места за децата в тази възрастова група. До 3 години ще бъдат издигнати 50 нови детски градини, а 50 други ще бъдат надградени, благодарение на оповестената към този момент стратегия за 210 млн. лева

Третата смяна визира законовата наредба на образованието в електронна среда. Тази година то бе осъществено като мярка от Закона за изключителното състояние. Въвеждайки законовата уредба онлайн ще може да се учи при грипни епидемии или други непредвидени условия.

Също по този начин, в случай че на даден възпитаник му се наложи да отсъства по болест или при пътешестване със фамилията му в различен град, той ще може да учи от у дома посредством виртуална класна стая, до момента в който учителят преподава в действителната класна стая.

Училища ще могат да вкарат 20% отдалечени часове единствено по избор, като от тях ще могат да се възползват учениците от 4 клас нагоре. За задачата обаче, новаторските заведения ще би трябвало да потвърдят, че този развой на образование ще усъвършенства резултатите на учениците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР