Сърцето на Нидерландия сякаш спря да бие да момент, когато

...
Сърцето на Нидерландия сякаш спря да бие да момент, когато
Коментари Харесай

Великите Крамер и Вюст се сбогуваха със спорта

Сърцето на Нидерландия като че ли спря да бие да миг, когато през вчерашния ден тъкмо в 17 часа локално време бе комплициран край, не на една, а на две спортни кариери. С тях завърши една епоха в кънки бягането, ерата на Свен Крамер и Иреен Вюст. Дошли дружно в огромния спорт и в този момент разделящи се с него отново дружно.

С химна на Фрисланд, нидерландската провинция със собствен личен език и еднаквост, Свен и Иреен бяха приветствани в за своя " финален марш " на претъпкания до краен лимит мразовит овал в Хееренвеен. Пред погледите на краля на Нидерландия - Вилем-Александер, президента на Международния кънки съюз Ян Дайкема, треньори, съотборници, семейство и другари, както и пред погледите на хилядите почитатели в залата и милионите затаили мирис пред телевизионните екрани, Крамер и Вюст направиха своята последна почетна обиколка на леда. Преди да окачат кънките си на стената на славата и да преминат в една нова фаза от своя живот.

Свен дори го направи с развързани кънки. За миг бе на косъм да падне, само че някак съумя да резервира равновесие. Трудно е да се опише с думи какво се случи през вчерашния ден на леда в зала " Тиалф ". За минута целият лед просто беше засипан с плюшени играчки. Нещо, което съм виждала с очите си единствено, когато фигуристът Юдзуру Ханю се пързаля на леда. В бързото пързаляне с кънки на дълга писта, такова нещо до момента не се беше случвало.

В знак на благодарност за това какъв брой неповторими са Крамер и Вюст, те получиха подарък от " света на кънки бягането " и по този начин от през днешния ден в зала " Тиалф " или в " Меката на кънки бягането " завоя преди финала ще се споделя " завоят на Свен ", а този след финала " завоят на Иреен ". Това бе оповестено от не какъв да е, а трикратния олимпийски първенец Ард Схенк.

За олимпийските си триумфи и принос към олимпийското придвижване те получиха още по една монета за спомен от олимпийските игри. Само 300 души в света ще имат достойнството да станат притежатели на по една такава монета. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се сбогува със Свен и Иреен с думите: „ Вие и двамата сте митове във вашия спорт “. Да, Свен Крамер при мъжете, а Иреен Вюст въобще в историята на кънки бягането.

Свен с 61 медала от разнообразни интернационалните надпревари (олимпийски игри, международни и европейски първенства), от който 46 златни. За Иреен купите са 36, а общо медалите 74. Уникално в нейната кариера и в историята на кънки бягането е спечелването на златни олимпийски медали по време на пет разнообразни олимпийски игри. Иначе олимпийските й трофеи са общо шест.

За мен персонално, макар множеството трофеи на Иреен, Свен ще си остане в историята на този спорт като " признакът на кънки бягането ". Човекът, без който бързото пързаляне с кънки на дълга писта нямаше да има днешната известност и искра.

Малко нахален, само че в действителност доста благ човек. Дисциплиниран, упорит до краен лимит, наричащ постоянно публицистите " свои врагове ". Това е Свен Крамер. Той не един път грабваше от ръцете ми листовете или надничаше в бележника ми, с цел да види какво количество въпроси съм подготвила за него този път. Адмирираше познанията ми и макар че знаеше, че съм научила нидерландски език и не спираше да ме пита дали е по този начин, той в никакъв случай не ми отхвърли извънредно изявление на британски, за което съм му доста признателна. Иначе нидерландският автоматизирано ме изпращаше на масата за обща конференция с нидерландските публицисти, а това би било огромен минус.

Един огромен плюс през днешния ден в зала " Тиалф " бе наличието на Луис ван Гаал. Той имаше достойнството да произнесе тирада по време на тържествената гала на ледения овал в Хееренвеен. Пред гледащите го с удивление, какво прави в зала " Тиалф " един футболен познавач от неговия сан, Свен и Иреен, Ван Гал съобщи, че постоянно е бил техен обожател и че от години стои пред телевизионния екран с химикалка и лист хартия, с цел да си води статистика с достиженията и времената реализирани от кънкобегачите във всяка една обиколка. Строгият, само че сензитивен Луис ван Гаал дори се просълзи по време на речта си.

Сълзи имаше и в очите на Свен Крамер и Иреен Вюст. Те бяха по лицата и на техните близки, на почитателите, стичаха се понякога и по моето лице също. Сълзи в очите на Свен не се виждат постоянно, само че този път се случи и това. Видяхме го неведнъж да допира бузите си с ръка, с цел да попие една или две. Очите му безусловно се изпълниха със сълзи от благополучие, когато дъщеричката му Кей съумя да каже пред камерите, благодарение на майка си - Наоми ван Ас, следното: „ Тати се пързаля с кънки доста добре “.

За Иреен Вюст денят бе още по прочувствен. Докато Свен беше направил последната си спортна обиколка на леда по време на олимпийските игри в Пекин, за Иреен последният спортен ден бе през днешния ден. Може би страстите не й разрешиха да завоюва бягането на 1500 метра, където тя остана четвърта в крайното класиране.

Самата тя разяснява по този начин края на своята спортна кариера: „ Сякаш скъсах с най-голямата си обич “.

Иска ми се да напиша стих, не, разказ за тези двамата, само че това ще го оставя за по нататък. Засега поисквам и на двамата " попътен вятър " и триумф във всички нови инициативи. Ще ни липсвате доста, Иреен и Свен!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР