Сърцето на европейската икономика - Германия, тази седмица е на

...
Сърцето на европейската икономика - Германия, тази седмица е на
Коментари Харесай

Истинската цена на евтиния газ

Сърцето на европейската стопанска система - Германия, тази седмица е на път да разбере с цялостна мощ нещо, което мъдростта на хората от дълго време е дефинирала - евтиното излиза скъпо. През последните дни стана ясно, че Русия не просто ще се пази в икономическата война, която Западът стартира против нея, само че и ще се опита да контраатакува. За задачата Путин към този момент стартира да употребява еквивалента на атомното си оръжие в тази област - газа. Досега той единствено плашеше, че ще спре доставките за Европа, след това действително го направи за някои по-малки пазари като България, а в този момент към този момент излиза наяве, че мощно ще ограничи и потока за главния си клиент - Германия. Последствията от това най-малко за известно време ще са съществени.

В продължение на дълги години след идването на Путин на власт Германия отхвърляше да види, че Русия се трансформира не просто в брутална тирания, само че и ще стартира да изнася проблемите си в други страни. Събуждането на немските политици не се случи нито при нахлуването в украинските Крим, Луганск и Донецк, нито при разкриването на отрядите за диверсии и убийства на съветските служби в Европа. През това време тя се връзваше все по-сериозно с " евтиния " съветски газ и си затваряше очите за последователното, само че явно преобразяване на Русия в нещо, апропо много познато за Европа - нападателна нацистка тирания.

Тази зима Германия и другите подвластни от съветските енергоизточници ще получат изравнителната сметка. Както постоянно се случва и с елементарните консуматори, ниската цена рано или късно се компенсира. когато се опитваш да сключваш търговски покупко-продажби с диктатори, които играят по разнообразни правила и се стимулират от логичност, друга от икономическата, ниската цена нормално е обвързвана с доста сериозен политически риск.

Това се видя доста ясно да вземем за пример при договарянията на Volkswagen за градеж на нов цех на Балканите. Германската компания провежда съревнование сред няколко страни (между които и България) за това кой ще даде по-големи дотации, тъй че на процедура построяването на индустриалната мощ да й излезе гратис. Това понижи икономическия риск за Volkswagen, само че усили мощно политическия. Тя избра Турция, само че откакто Ердоган стартира война против кюрдите в Сирия, публичното напрежение в Германия принуди компанията да спре плана си там. Евтиното излезе скъпо.
Реклама
Щетите от ниската цена на съветския газ и съответната политическа отплата в този момент ще са доста по-големи. Силното ограничение на съветския газ към Европа заплашва Германия (и не само) с т.

Брюксел е наясно, че енергийните други възможности на Европа в лицето на Саудитска Арабия, Катар, Алжир или Азербайджан не могат да се дефинират като демократични страни, само че различен избор няма.

Добрата вест е, че към този момент тактиката на Путин да поддържа доста високи цени на енергоизточниците, като лимитира наличността им, с вярата това да понижи поддръжката за Украйна измежду хората в Европа се проваля. Според изследване на немската телевизия ZDF отпреди седмица 70% от германците считат, че помощта за Киев би трябвало да продължи без значение от високите цени на газа и другите горива.

За България идната енергийна рецесия в Европа не носи толкоз доста директни опасности. Потреблението на газ тук е извънредно ниско, само че косвените вреди от забавянето на европейската стопанска система ще се усетят. Цената на украинската независимост тази зима ще се заплаща освен на бойното поле, само че и от всички хора в Европа.
Реклама
Положителното е, че това ще бъде сложната фаза на възстановителен развой. Откъсването от съветските енергоизточници ще понижи освен зависимостта на европейската стопанска система от тях, само че и ще отслаби самата Русия. Това прави рисковете от ориентиране на нейната експанзия към други страни по-малки.

Енергийното бъдеще на нашия район ще бъде друго. - българска компания, която до наскоро беше на половина благосъстоятелност на съветската страна през " Газпром ". Тази седмица " Овергаз " подписа меморандум с американска компания за импорт на един милиард кубични метра LNG за 10 години през терминал в Албания. Това няма да се случи незабавно, тъй като терминалът във Вльора още не е приключен, само че ще е скоро. Доставките на сила към този момент се трансформират. Европа се трансформира. Променя се и България. И както при всяка смяна, се минава през интервал на турбуленции. Той към този момент стартира, а през есента и зимата те евентуално даже ще бъдат по-силни.
Свързани публикации Руската рулетка с газа 22 юли 2022, 06:39 Може ли Германия да се оправи с съветския газов потрес 22 юли 2022, 06:04 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР