Сърбия влиза в поне 5-дневна пълна блокада заради влошаващата се

...
Сърбия влиза в поне 5-дневна пълна блокада заради влошаващата се
Коментари Харесай

Нова блокада в Сърбия заради Covid-19

Сърбия влиза в най-малко 5-дневна цялостна обсада поради влошаващата се обстановка с епидемията от Covid-19 в страната. От на следващия ден, 17.03 до понеделник, 22.03 в страната ще бъде затворено всичко, с изключение на хранителни магазини, аптеки и бензиностанции, само че няма да бъде налаган полицейски час.

" Необходимо е в допълнение да забавим живота в Сърбия, с цел да може цифрите на новозаразените да се стабилизират. Това е на първо място поддръжка за нашите здравни служащи и за здравния бранш ", добави Бърнабич, представена от сръбски медии.

Решението за локдауна е компромисно, защото рестриктивните мерки са наложени след продължителни полемики. Медицинските специалисти в Кризисния щаб са упорствали ограниченията да продължат минимум 14 дни. " Опитахме се да съвместим 3 неща: здравната система, стопанската система и психологичното здраве на хората, тъй като е мъчно за всички нас да живеем в такива ненормални условия повече от година ", сподели министър председателят на Сърбия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Сърбия наложи тежки ограничения и съвсем цялостно затваряне през уикен...

Досега сръбските управляващи залагаха на епизодични локдауни, главно през уикендите, а през седмицата главните услуги работеха. Борбата с ковид е невъобразимо скъпа, поради тестванията, медикаментите и всички способи на лекуване, които се ползват. Ако бюджетът не се цялостни, няма да има пари за всичко това, акцентира сръбският министър председател.

" Ако не правехме взаимни отстъпки, или стопанската система щеше да се срине или здравната система щеше да се сгромоляса. Така всички съумяваме да оцелеем. Имаме доста разгорещени полемики, само че продължаваме да настояваме и да вършим взаимни отстъпки в вярна посока ", изясни Бърнабич.

По думите ѝ имунизацията е единственият метод за излизане от рецесията. " Очакваме всеобщата имунизация да стартира да дава резултати в идващите седмици. Разбира се, няма да можем да обявим успеха незабавно. Но всеки ден се опитваме да намерим най-хубавия отговор на рецесията, в която се намираме ", сподели министър председателят.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР