Сърбия сключи голяма сделка за доставка на китайски бойни дронове.

...
Сърбия сключи голяма сделка за доставка на китайски бойни дронове.
Коментари Харесай

Сърбия създава най-мощния флот от бойни дронове на Балканите

Сърбия подписа огромна договорка за доставка на китайски бойни дронове. Западната ни съседка ще се въоръжи с CH-95 и CH-92A. Те се причисляват към към този момент наличните сръбски дронове " Врабац " и " Гарван ".

Освен тях планът " Пегаз " е съвсем подготвен. Очакват се и нови попълнения от Иран. Оценките са, че Сърбия има по-високите благоприятни условия в сферата по отношение на всички свои съседи. Това е най-способният дрон в арсенала на Сърбия. Създаденият в Китай безпилотник има боен обсег до 4000 километра и може да носи две или четири ракети или умни бомби. С тяхна помощ той може да унищожава бронирани или стационарни цели. Дронът може да нападна и скупчвания на жива мощ.

Дължината му е 9 метра, а размаха на крилата - над 14. Максималната му скорост е 280 км/ч, а таванът на полета е 7000 метра надморска височина. СН-95 може да се употребява и като разследващ дрон. Той има дневна и нощна платформа за фотоелектронно разузнаване, SAR/GMTI радар и съоръжение за радиоелектронна война. Дронът може да остане във въздуха 12 часа и не се плаши от неприятни метеорологични условия.

CH-92A



Това е близо два пъти по-малък дрон. CH-92A е дълъг 4,3 метра, а размахът на крилата му е 8,1 метра. Той може да издържи 8 часа във въздуха, а таванът на полета му е 5000 метра надморска височина. Бойният радиус е 250 км, само че оптималното тегло на въоръжение е единствено 75 кг. Това значи, че дронът въпреки всичко може да носи две дребни ракети или бомби. CH-92A може да се употребява и за разузнаване, написа dir.bg.

" Гарван "



Междувременно Сърбия създава лични дронове-камикадзета. Те са въоръжена версия на дребен дрон " Врабац ", за който се твърди, че може да носи до шест гранати.

Дронът-камикадзе се назовава " Гарван ". той може да носи 12-килограмова бойна глава, до момента в който лети с оптималната скорост от 120 км/ч за 30 минути на разстояние от приблизително 100 километра. " Гарван " е умислен да работи в рой от голям брой дронове, ръководени от единствена командна станция. Твърди се, че системата може да се изстрелва от наземни контейнери, инсталирани на камиони или ремаркета.

Оригиналният " Врабац " пък се употребява главно за разследващи интервенции.

Други дронове



Иранския генерал-майор Яхия Рахим Сафави, съобщи преди време, че Белград е една от 22-те страни, които са подали публична оферта за закупуване на ирански дронове. Новината стана факт след прекратената договорка сред Сърбия и Турция.

Иран се потвърди като мощ в производството на надеждни бойни безпилотници. Сърбия към момента развия и плана си " Пегаз ". Той би трябвало да може да носи две дребни ракети с лазерно ориентиране. Дори и те обаче биха могли да обезвреждат противников танк, ПВО-система или различен вид техника.

" Пегаз " има военен радиус от 250 километра и по размери припомня на CH-92A. Сита се обаче, че финалната версия ще бъде с малко по-добри индикатори.

Не би трябвало да забравяме, че Сърбия разполага и с дребния сухопътен робот " Милош ". Той е екипиран с камера и други системи за наблюдаване, а главното му оръжие е 7.62-милиметровата картечница M86 с комплект от 500 патрона. " Милош " се ръководи отдалечено, а обсегът му е 1 километър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР