Сърбия може да опита да национализира предприятия от петролния си

...
Сърбия може да опита да национализира предприятия от петролния си
Коментари Харесай

Сърбия може да национализира петролната си индустрия

Сърбия може да опита да национализира предприятия от петролния си бранш в опит да ги избави от глобите на Европа против компании с съветска благосъстоятелност. Това съобщи пред " Файненшъл таймс " президентът Александър Вучич. 

Проблемът на Белград е явен от години - съветският колос " Газпром " има контролния дял от 56,15% в сръбската Nafta Industrija Srbije (NIS), която в този момент се намира под наказания, които ще й попречат да получава съветски петролни доставки след 5-и декември, когато влезе в действие възбраната на Европейския съюз за морски транспорти на съветски нефт.

В изявление за " Файненшъл таймс " в неделя Вучич сподели, че Белград обмисля " всички благоприятни условия ", в това число поемането на NIS - локалната рафинерия,  под държавно ръководство, написа БНР. 

" Ако има други наказания против предприятия, благосъстоятелност на Русия, това ще бъде голям проблем за нас. Ще би трябвало да действаме по този начин или другояче... би трябвало да осигурим задоволително нефт и газ за нашите жители. Ако никой не желае да работи с NIS, тогава ще би трябвало действаме ", уточни сръбският президент пред финансовото издание.

Засега няма взето решение, като Вучич означи, че сега не е нужна национализация, макар че тази алтернатива остава на масата.

По-рано имаше полемики за капацитета на държавното управление на Сърбия и унгарската енергийна компания MOL да придобият съветските дялове в NIS, само че тези диалози не бележат прогрес.

Белград, основен съдружник на Русия, също по този начин договаря с Унгария за създаване на междусистемен водопровод, който да продължи да доставя на Сърбия съветски недопечен нефт на фона на глобите на Европейски Съюз.

Интервюто на сръбския президент за " Файненшъл таймс " идва единствено дни, откакто Германия предизвести страната да не задълбочава връзките си с Москва, заявявайки, че сходни ходове могат да застрашат кандидатурата й за присъединение към Европейския съюз.

Неназован немски държавен източник сподели на 1-ви ноември пред онлайн изданието Euractiv, че " връзките със Сърбия са комплицирани – има както светлина, по този начин и сенки. Отношенията на Сърбия с Русия сигурно са част от сенките ". Немският източник също по този начин сподели, че Белград би трябвало да реши дали е на страната на Москва или на страната на Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР