Сърбия, която е напълно зависима от руските газови доставки, планира

...
Сърбия, която е напълно зависима от руските газови доставки, планира
Коментари Харесай

Сърбия иска газ през България и от Азербайджан, надява се да не спрем тръбата от Газпром

Сърбия, която е изцяло подвластна от съветските газови доставки, възнамерява да купува природен газ от Азербайджан от 2023 година, когато чака интерконекторът към България да бъде приключен, съобщи сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович, представен от международните организации.

В момента водим договаряния с Азербайджан за запазване на газови потенциали за идната година, тъй като интерконекторът Сърбия-България ще бъде приключен през септември следващата година, съобщи Михайлович на енергийна конференция в Сараево.

Миналата седмица Гърция и България приключиха дългоотлаган газопровод, за който се надяват, че ще постави завършек на европейската взаимозависимост от съветския газ. Тръбата ще придвижва газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора в България и ще бъде обвързвана с различен водопровод, пренасящ азерски газ, показва Ройтерс.

„ Този интерконектор е жизненоважен за нас, най-важният, който Сърбия прави сега, когато приказваме за газова диверсификация “, сподели Михайлович.

След като интерконекторът с България бъде приключен, Сърбия ще може да получава полутечен газ от Гърция, добави тя.

През 2008 година Сърбия сложи в ръцете на съветски компании газовия и петролния си бранш. Страната се стреми към участие в Европейски Съюз и е подложена на напън от западните страни да съгласува външната си политика с блока и да наложи наказания на Русия, показва Ройтерс.

Михайлович сподели, че Сърбия не е обсъждала промяна на собствеността на единствената си петролна компания НИС, в която съветските „ Газпром петрол “ и „ Газпром “ имат мажоритарния дял. „ Газпром “ е също мажоритарен притежател на единственото газово вместилище в Сърбия, припомня организацията.

„ От нас не се изисква да създадем това според някой от пакетите със наказания “, сподели сръбският министър на енергетиката. „ Но в случай че стигнем до точка, в която енергийната сигурност на страната е застрашена, страната ще направи всичко, с цел да я отбрани “.

Михайлович уточни, че НИС търси да купи недопечен нефт от наличните производители, откакто съветският нефт бе подложен под наказания. По думите ѝ Сърбия ще поръча недопечен нефт от Ирак.

Министърката на енергетиката сподели, че Сърбия би трябвало да обезпечи от импорт 10 % от нужното ѝ електричество и че вносът на електрическа енергия ще нарасне до 20-30 % през зимните месеци, когато се чака цените да скочат с 15-20 %.

Транзитът на съветски газ през България в Сърбия няма да се сблъска с проблеми и към този момент не вижда сигнали за утежняване на обстановката по този въпрос, съобщи пък посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко.

Разбира се, такива връзки, които сега в този момент имаме с България, не могат да провокират оптимизъм, огромна убеденост и успокоение, това е реалност. Но все пак към този момент ние не следим някакви материални предпоставки и индикатори, по тази причина разчитаме, че преносът ще продължи и доставките на газ ще тръгнат стабилно в тези размери, които са планувани в контракта, сподели дипломатът. Той акцентира, че актуалната обстановка в руско-българските връзки провокира угриженост в Москва и Белград и основава нервна атмосфера.

Всичко е доста несигурно и неустойчиво, ние разбираме за какво. Но без значение от това нито един факт към този момент не приказва за това, че преносът може ненадейно да бъде преустановен, добави посланикът. По думите му сръбската страна взима под внимание отговорностите на София към Белград, само че България носи отговорност и за непрекъснатия пренос към страните от Европейски Съюз. Прекъсването на преноса от България в тази посока ще значи огромен проблем и несъблюдение на българските отговорности освен във връзка с Сърбия, Русия, само че и в границите на Европейския съюз, изясни Боцан-Харченко.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР