Сърбия и Северна Македония замразяват цените на основни хранителни стоки

...
Сърбия и Северна Македония замразяват цените на основни хранителни стоки
Коментари Харесай

Сърбия и Северна Македония замразяват цените на основни храни

Сърбия и Северна Македония замразяват цените на съществени хранителни артикули в навечерието на празниците за да се предотвратят ценовите шокове, съобщи Българска телеграфна агенция. Македонският министър на стопанската система Крешник Бектеши разгласи, че няма да се трансформират цените на хляба, захарта, брашно вид 400, слънчогледово олио, трайни млека с масленост от 2,8, 3,2 и 3,5 %, прясно месо и салами, сирене и извара. Нивото на цените на въпросните артикули не би трябвало да бъде над цените, които са важали на 1 декември.

От държавното управление на Република Северна Македония обявиха, че решението за установяване на таван на цените на главните хранителни артикули може да бъде продължено и след 31 януари 2022 година, в случай че положението на пазара изисква това.

Припомняме, че държавното управление на Сърбия преди седмица също одобри решение да ограничи цените на няколко съществени хранителни артикули на равнището им от 15 ноември тази година. Става дума за цената на кристалната захар, брашно вид 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, ултрапастьоризирано мляко с 2,8 % масленост.

Ограничаването на цените бе признато за да се отстранят нездравословните последствия от инфлацията и да се предотвратят разтърсвания на пазара. Замразяването на цените в Сърбия се вкарва за 60 дни, т.е. до края на януари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР