Сърбия и Косово са близо до конфликт. Спор за номера

...
Сърбия и Косово са близо до конфликт. Спор за номера
Коментари Харесай

Назрява ли война между Сърбия и Косово?

Сърбия и Косово са покрай спор. Спор за номера на колите заплашва нежния мир, извоюван преди 23 години, след бомбардировка на НАТО против тогавашна Югославия. За това, сърбите в никакъв случай не са дали прошка същински на Запада, написа The Spectator.

В неделя вечерта пътищата бяха блокирани от сърби в Северно Косово. Техният яд беше ориентиран към декрет на косовското държавно управление, изискващ от сърбите да пререгистрират колите си с косовски номера. Понастоящем сърбите употребяват табели с номера с акроними на косовски градове, единствено един образец за продължаващия отвод на Сърбия да одобри независимостта на Косово. Нови условия за документи също трябваше да бъдат наложени на сърбите, влизащи и напускащи Косово.

Някои настояват, че напрежението се е успокоило, само че то е единствено на изчакване. Законите, които в началото трябваше да влязат в действие през вчерашния ден, бяха отсрочени с месец обратно. Заплахите за принуждение няма да изчезнат за един момент. Въпреки че няма ранени, в неделя вечерта се чуха изстрели на разнообразни места.

Сръбският президент Александър Вучич разказа новите закони на Косово като нападателни. Той споделя, че измененията в номерата са опит за " изпъждане " на сърбите и споделя, че двете страни се насочват към " нова стихия " - отпратка към хърватската контраатака против сърбите от 1995 година, която страната към момента преглежда като етническо пречистване.

Докато Косово и неговите западни съдружници обявиха, че се популяризира " дезинформация " по отношение на измененията в номерата, Сърбия твърди, че Косово едностранно заплашва мира. Това пояснение не е лишено от състрадание на Запад: някогашен специфичен делегат на администрацията на Тръмп за мирните договаряния сред Сърбия и Косово разказа тактиката на Косово като " фашистки " способи.

Ще е нужна единствено една възпламенителна точка, с цел да се сътвори пълноценна рецесия от дълготрайни негодувания. В понеделник градовете с болшинство от сърби в Косово разлепиха банери и плакати, критикуващи неуспехите на договарянията през последното десетилетие. От другата страна косовските албанци развяваха знамето на Армията за избавление на Косово, сепаратистка милиция, взела участие във войната в Косово, която Сърбия дефинира като терористична организация.

Може ли Западът да предотврати бедствието? Косово отсрочи новите си политики след напън от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз, до момента в който непрекъснатото наличие на силите на НАТО в района е инспекция на сръбската експанзия: този уикенд задачата на НАТО съобщи, че е " подготвена да се намеси, в случай че стабилността е застрашена ".

Присъствието на НАТО е от решаващо значение, защото към момента няма приемлив отговор на косовския въпрос. Голямото несръбско болшинство в Косово отхвърля ръководството на Белград, само че сърбите отхвърлят да пуснат южния район, както заради исторически аргументи, по този начин и заради геополитическото му значение. Косово от дълго време е полесражение за източните и западните сили: сръбският християнски фолклор към Косово се е развил в контраст на вековното османско господство.

Позицията на Сърбия единствено се втвърдява. Европейски Съюз от дълго време се надява, че Сърбия ще смекчи позицията си за Косово в подмяна на участие, само че тази договорка най-вероятно ще бъде отхвърлена. Сръбската поддръжка за участие в Европейски Съюз спадна до по-малко от половината тази година, откакто Европейски Съюз сподели, че признаването на Косово е авансово изискване за присъединение (въпреки обстоятелството, че пет страни от Европейски Съюз - Кипър, Гърция, Румъния, Испания и Словакия - също отхвърлят да признаят Косово).

Това е основен миг за това дали Сърбия гледа на изток или на запад. Белград е все по-недоволен от апелите на Европейски Съюз да се причисли по-ясно към блока, претенции, които бяха втвърдени от съветската инвазия в Украйна. Позицията на Сърбия по отношение на войната е амбивалентна: желанието на Европейски Съюз тя да се причисли към програмата за наказания беше пренебрегнато. Сърбия не може да се ангажира с Брюксел, защото Москва е тази, която поддържа претенциите й за Косово. Путин изрично се опълчи на акцията на НАТО за бомбардировките на Югославия и гледа на последвалото оповестяване на самостоятелност на Косово като безсрамие.

Но неотдавна Москва зададе въпроса: в случай че на Косово беше разрешено да се отдели от Сърбия с поддръжката на Запада, за какво Крим, Донецк и Луганск не могат да се отделят от Киев с поддръжката на Кремъл? Говорител на съветското външно министерство сподели, че косовските " радикали " в този момент " подхващат още една стъпка към прогонването на сръбското население ", повтаряйки реториката на Путин по отношение на сепаратистките конфликти в Донбас.

Войната в Украйна разделя Европа и рискува да притегли Сърбия още повече към Кремъл. Западът би трябвало да работи деликатно. Притискането на Сърбия в ъгъла може да приближи Белград до по-вероятно нахвърляне против Косово. Следващите няколко месеца може да са рискови, а с дълго таеното неодобрение, заплашващо да избухне нескрито, обстановката в Косово наподобява по-малко като въпрос и по-скоро като мистерия без верен отговор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР