Сърби от Северно Косово блокираха граничния пункт към Сърбия Ярине

...
Сърби от Северно Косово блокираха граничния пункт към Сърбия Ярине
Коментари Харесай

Напрежение между Косово и Сърбия заради смяна на регистрационни табели

Сърби от Северно Косово блокираха граничния пункт към Сърбия Ярине в двете направления, а членове на специфичната полицейска част на косовската полиция ги прикани да се разпилян, оповестиха локални медии.

Полицейските елементи претърсват жителите, тръгнали пешком за Сърбия, защото не могат да минат по различен метод, оповестява осведомителният уебсайт Кликс.

На другия граничен пункт Бърняк пътят е заграден на 500 метра от границата от брониран полицейски автомобил, който не разрешава прекосяването на хора и коли, а пунктът е напълно затворен от косовската полиция. Колоната коли от Косово към Сърбия на този пункт е дълга повече от два километра.

Според информация на Кликс косовската полиция през днешния ден е почнала да конфискува старите регистрационни номера на коли с означение KS, а на колите със сръбски регистрационни номера се дават краткотрайни номера и се задължават да платят застраховка. Така управляващите в Прищина се пробват да наложат формалните косовски регистрационни номера с означение RKS.

Асошиейтед прес припомня, че сръбската полиция от години конфискува косовските регистрационни номера на коли, като днешната акция на косовските управляващи наподобява е в отговор на тези дейности.

Косовското министерство на вътрешните работи съобщи, че на всички гранични пунктове се организира акция по " опазване на публичния и парламентарен ред ", а министърът на вътрешните работи Джелал Свечла е удостоверил, че акцията се отнася до въпроса с регистрационните номера на колите, показват косовски медии, представени от Dir.bg.

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че свалянето на регистрационните номера от колите в Косово не е било предпочитание на Прищина, а е " нещо, наложено от другата страна ", имайки поради Сърбия, съобщи прищинският портал Коха.

Курти съобщи в Народното събрание, че до момента в който жителите на Косово заплащат за регистрационните табели на колите си, когато влязат в Сърбия, в действие ще бъде и задължението всчки коли да имат на номерата си " РКС " /Република Косово/.

Косовската полиция предприе през днешния ден " нужните дейности и конфискува всички неважещи табели " на границите, съобщи министър председателят.

Договорът за табелите, реализиран в границите на Брюкселското съглашение, изтече на 15 септември и от този момент престана издаването на номера с означението Конституционен съд /Косово/, добави той.

" Очаквам всички жители да схванат вярно, през днешния ден стартира използването на съглашението, което Сърбия контракти с Европейски Съюз. Регистрационните табели не са наше предпочитание, другата страна ги постанова ", сподели Курти

Представителят на косовските сърби Горан Ракич окачестви акцията на косовските управляващи като " директна заплаха`` за сърбите в Косово и заяви, че за събитията са осведомени специфичният представител на Европейския съюз за разговор сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак и други интернационалните представители.

" Този митинг е реакция на хората, които са обезпокоени за бъдещето си, за децата и фамилиите си ", съобщи Ракич, представен от АП.

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич свика съвещание, на което да бъде разискван разговора с Косово.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР