Сараево. От Сараево, където пристигна на посещение в сутрешните часове

...
Сараево. От Сараево, където пристигна на посещение в сутрешните часове
Коментари Харесай

Андрей Пленкович от Сараево: Хърватия е най-добрият приятел на БиХ и неин защитник в ЕС

Сараево. От Сараево, където дойде на посещаване в утринните часове на деня, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович увери, че Загреб е „ най-хубавият другар “ на Босна и Херцеговина и неин бранител в Европейския съюз, предава държавната организация HINA .

Пленкович управлява държавна делегация на публично посещаване в БиХ и незабавно след идването си в Сараево се срещна с ръководителя на Министерския съвет на страната Зоран Тегелтия и неговите министри.

Посещението беше проведено в миг, когато БиХ е изправена пред най-голямата вътрешнополитическа рецесия след войната, провокирана от опитите на управляващите на Република Сръбска да отделят субекта от конституционния и правния ред на страната.

След диалозите сред двете държавни управления Пленкович сподели пред кореспонденти, че Хърватия следи доста деликатно събитията в БиХ, тъй че първото му обръщение е, че Загреб е другар и сътрудник, който желае да усъвършенства съдействието с БиХ, поддържа целостта на страната и равенството на неговите два субекта и три народа.

„ Бихме желали институциите на БиХ да действат “, акцентира Пленкович, разяснявайки заключенията на Народното събрание на районен съд, които предходната седмица проправиха пътя за анулацията на някои значими закони на държавно равнище.

Пленкович уточни, че Хърватия не желае да вижда сепаратистки трендове в БиХ и чака, че Дейтънското съглашение, по което тя е подписала, ще бъде напълно спазвано.

Той добави, че за Загреб е извънредно значимо да види, че на хърватите, най-малкият формиран народ, са подсигурили всички права.

„ Не сме удовлетворени от практиката, която съществува от 2006 година и която е спънка за институционалното съдействие сред Хърватия и БиХ “, сподели Пленкович, намеквайки, че не е имало среща на върха от години, тъй като Хърватия не признава легитимността на Желко Комшич като Хърватски член на Президиума на БиХ.

Попитан дали е пристигнал да „ изглади “ връзките сред двете страни, поради реакциите, провокирани от изказванията на президента Зоран Миланович, като тази за геноцида в Сребреница, Пленкович сподели, че няма потребност от сходна интервенция, тъй като отношението на формален Загреб към геноцида в Сребреница е ясно.

Той удостовери, че Хърватия е подготвена да помогне на БиХ по пътя на европейската и атлантическата интеграция, да усъвършенства икономическото съдействие, да работи за възстановяване на инфраструктурната съгласуваност и тази в енергийния бранш.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР