Сър Шон Конъри почина на 90-годишна възраст, съобщи семейството му,

...
Сър Шон Конъри почина на 90-годишна възраст, съобщи семейството му,
Коментари Харесай

Почина сър Шон Конъри - истинският 007

Сър Шон Конъри умря на 90-годишна възраст, заяви фамилията му, представено от Би Би Си. Причината за гибелта не се упоменава.

Цели петима са играли след него ролята на сътрудник 007 - Джордж Лейзънби, Роджър Мур, Тимъти Долтън, Пиърс Броснън и актуалният Даниъл Крейг, само че първият остава най-велик съгласно болшинството критици и фенове. Конъри пръв влиза в ролята на Джеймс Бонд през 1962 година в " Доктор Но ", а по-късно се превръща в легенда на киното и с доста други разнородни превъплъщения. Общо има над 90 кино функции, награди " Оскар ", БАФТА и " Златен глобус ", а преди време сп. " Пийпъл " го разгласи за " най-сексапилния мъж " и " най-сексапилния мъж на века ". Сънародниците му шотландци пък го назовават " най-великият жив шотландец " и го считат за национална полезност.

Родена на 25 август 1930 година в Единбург, преди два месеца Конъри означи своята 90-а годишнина. 

Баща му бил водач на камион, а майка му - чистачка. Като възпитаник Шон се увличал от футбола. За да помогне на родителите си, на 13 година напуща учебно заведение и стартира да работи, само че продължава да играе футбол. На 16 постъпва да служи във флота със седемгодишен контракт, само че е уволнен предварително по медицински показания.

Конъри се връща в Единбург и се захваща още веднъж на работа - като избавител, водач на камион, дърводелец. В свободното си време се занимава с бодибилдинг и това му оказва помощ да заработва и като модел в Единбургския лицей по изкуствата. През 1951 година става театрален служащ в Кралския спектакъл в Единбург. През 1953 година заема трето място на състезанието " Мистър Вселена " в Лондон, след което получава предложения за второстепенни функции в разнообразни тв продукции. Става статист в известното музикално шоу " Саут Пасифик " и скоро по-късно получава една от основните функции.

В този интервал дефинитивно взема решение да се отдаде на актьорската специалност, самообразова се, усъвършенства дикцията си, посещава уроци по танци. Конъри дебютира на огромен екран през 1958 година с една от основните функции в мелодрамата " Друго време, друго място ". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в " Доктор Но " през 1962 година - първият филм от шпионската поредност. Конъри се превъплъщава в облика на именития разузнавач още шест пъти - в " От Русия с обич ", " Голдфингър ", " Операция " Мълния ", " Човек живее единствено два пъти ", " Диамантите са безконечни " и " Никога не казвай в никакъв случай ". Проучване на в. " Скотсман " по случай юбилея сподели, че най-популярният измежду тях и до днес е " Голдфингър " от 1964 година

За да извършва самичък каскадите в шпионските екшъни, Конъри отделя доста време на физическата си форма и работи с инструктори. За последната си роля във филм за Бонд артистът е към този момент на 53 година и тренира усилено под управлението на Стивън Сегал. 

Публиката го и обича и от функциите му в  " Шотландски войник ", " Името на розата ", " Недосегаемите " (за която през 1988 година получава " Оскар " ), " Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход " .   Конъри снима с най-великите режисьори на своето време - Алфред Хичкок, Сидни Люмет, Стивън Спилбърг, Жан-Жак Ано, Брайън де Палма и др. 

Шон Конъри бе деен член на Шотландската национална партия и поборник за самостоятелност на родината му от Англия. През 2008 година излиза книгата му " Да бъдеш шотландец ", написана в съавторство с Мъри Григър, в която разказва историята и културата на Шотгландия, фамилията и персоналната си история.

В края на живота си той се бе установил на Бахамските острови с втората си брачна половинка Мишлен Рокбрюн, а последната му същинска роля на огромния екран беше през 2003 година в " Лигата на невероятните ". Оттогава сър Шон Конъри е взел участие с гласа си в няколко документални тв продукции, както и в " Сър Били " от 2012-а. Самият артист е почетен с рицарско звание през 2000 година

Приживе Конъри бе разпален тенис почитател и единственото обществено събитие, на което можеше да бъде забелязан постоянно след отдръпването си от светлината на прожекторите, бяха мачовете от откритото състезание в Съединени американски щати в Ню Йорк.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР