Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски допусна възможността за общо управление

...
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски допусна възможността за общо управление
Коментари Харесай

Пеевски допусна кабинет на ГЕРБ и ДПС след изборите, Борисов - не

Съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски позволи опцията за общо ръководство с ГЕРБ след предварителните парламентарни избори. Позицията му пристигна в отговор на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , който по-рано сподели, че даже двете партии да имат 150 депутати, те няма да създадат общ кабинет.

Изказванията и на двамата пристигнаха от Народното събрание, където във вторник се организира изключително съвещание. На него депутатите одобриха законодателни промени, които да разрешат на шефа на Сметната палата Димитър Главчев да стане длъжностен министър председател. И преди Конституцията позволяваше това, само че имаше несъответственост с други закони.

По-рано в събота Главчев получи мандат от президента Румен Радев . До него се стигна, откакто „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и ГЕРБ в настоящия парламент. Сега идва длъжностен кабинет, който да приготви предварителния избор за нов парламент.
Какво споделиха Борисов и Пеевски за бъдещото ръководство
„ И 150 депутати да имаме с Движение за права и свободи дружно, отново няма да има държавно управление единствено от тези две партии след изборите “, сподели във вторник Бойко Борисов .

Така той отговори на мнения, свързани с приликите в дейностите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. През последните месеци двете партии работят в синхрон, показват сходни позиции и гласоподават еднообразно в Народното събрание.

Малко след водача на ГЕРБ пред публицистите в Народното събрание излезе и съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски , който е глобен за корупция от Съединени американски щати и Англия.

На въпрос по какъв начин ще разяснява казаното от Борисов, Пеевски отговори, че е рано да се приказва за резултати от предварителния избор. „ Може да имаме пък 161 [депутати] и тогава ще мислим още веднъж “, сподели той.

При гласуванията в Народното събрание 121 депутати са нужни за нормално болшинство, а 161 - за така наречен конституционно болшинство. Такава поддръжка е нужна за промени в Конституцията, за избор на членовете на антикорупционната комисия и на органите в правосъдната власт като Висшия правосъден съвет.

Ако 2 обединения, които споделят общи позиции, имат сходно болшинство, няма да има потребност да търсят поддръжка от други парламентарни групи, с цел да прокарат тези значими решения.

По същото време във вторник съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков назова ГЕРБ и Движение за права и свободи „ неофициална коалиция “, която след изборите ще ръководи.
Хора на ГЕРБ в служебния кабинет?
Освен това във вторник Борисов сподели, че няма да се меси в договарянията за служебното държавно управление. Той добави, че няма информация да са търсени представители на ГЕРБ с предложение да станат министри в бъдещия кабинет.

Думите му идват, откакто за длъжностен министър председател президентът Радев номинира ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, откакто можеше да избира сред него и още няколко души на сходни постове - ръководител на Народното събрание, шеф и подуправител на Българската национална банка (БНБ), омбудсман.

Повечето хора на тези позиции са свързани с ГЕРБ. Главчев също е някогашен дълготраен народен представител от партията на Борисов.
Какво пречеше на Главчев да е длъжностен министър председател
В същото време във вторник депутатите одобриха законодателни промени, чиято цел е да изчистят несъвместимостта с Конституцията на няколко закона - за Българска народна банка, за Сметната палата и за омбудсмана.

Това се наложи, защото през 2023 година по този начин, че президентът да не може да назначава който изиска за длъжностен министър председател, а да номинира човек за поста от стеснен кръг от хора.

Пред множеството, включени в този лист, обаче имаше законови спънки да заемат премиерския пост. Законите за Сметната палата, Българска народна банка и омбудсмана споделяха, че ръководителите на тези институции не могат да бъдат на други държавни длъжности. Не беше ясно дали в случай че някой от тях стане министър председател, ще излезе в отпуск, или ще би трябвало да напусне.

Сега Народното събрание се задейства, с цел да промени това със законопроект, импортиран от представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Първоначалното предложение беше определеният за длъжностен министър председател човек да употребява неплатен отпуск за интервала, в който е назначен на позицията. А откакто престане да е министър-председател, да продължи мандата, за който е определен - да вземем за пример като началник на Сметната палата.

При второто четене на плана във вторник обаче тази концепция се промени. В последна сметка депутатите взеха решение, че служебният министър председател ще прекъсне краткотрайно пълномощията си, до момента в който оглавява служебния кабинет, а по-късно още веднъж ще се върне на позицията си в съответната институция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР