Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов подаде сигнали до главния

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов подаде сигнали до главния
Коментари Харесай

Христо Иванов с два нови сигнала за чекмеджето на Борисов

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов подаде сигнали до основния прокурор и до Националната работа за защита по отношение на изявлението на премиера Бойко Борисов пред немския вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", в което той удостоверява достоверността на фотосите на чекмеджето от спалнята му в резиденция “Бояна ”.

“Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт, която се е трансформирала в неограничена корупция ”, съобщи Христо Иванов и уточни, че Борисов към този момент няма допустима версия - нито политически, нито юридически, за историята с чекмеджето.

“Подаваме този сигнал, с цел да можем в идващия парламент да тръгнем към разплитането на това гнездо от усойници, които пият кръвта от Българската Република и я трансформират в запас за облекчаване на личните ползи ”, сподели още съпредседседателят на Демократична България.

В сигнала до прокуратурата Иванов цитира думите на министър-председателя за правенето на компромат и напомня и оповестената от медиите информация от НСО, че не позволява до защитаваните от нея обекти непроверени хора.

“При това състояние, или НСО не са направили съответна инспекция, която да предотврати правенето на компромат против премиера на републиката и прикриват това посредством официална инспекция, или, в противен случай, интервенция по компрометирането на охраняваното лице не е имало ”, споделя той. Добавя, че това повдига въпроса дали е налице пропуск на НСО да предотврати внасянето на компрометиращи материали, дали от НСО “са взели участие целеустремено в сходен комплот ”, или внасянето е станало със съдействието на самото охранявано лице. Задава и въпроси към прокуратурата, свързани с оповестеното досъдебно произвеждане по случая.

“Всъщност, без значение дали тази медийна легенда, съшита с бели конци от Шехерезада, получи някакво удостоверение или не, самичък по себе си фактът, че е толкоз елементарно българският министър председател да бъде злепоставен, е извънреден проблем, показва Иванов.

Той напомня и аудиозаписите на Борисов, за един от които вицепремиерът Томислав Дончев позволи, че подобен диалог се е състоял. Посочва, че записите демонстрират и нещо друго - прекомерно околните връзки сред Борисов и управлението на прокуратурата, оттатък естественото взаимоотношение сред органите на изпълнителната и правосъдната власт.

“Това изяснява и неналичието на каквито и да било безапелационни дейности на прокуратурата във връзка с въпросните фотоси и записи. Казано на по-прост език: в една лодка сте с премиера. Вие го пазите от следствия, а той прави всичко допустимо да няма промяна на прокуратурата, която да ограничи Вашата безнаказаност, и да извършва всичките Ви законодателни и други прищевки ”, споделя Христо Иванов в сигнала си до основния прокурор.

Съпредседателят на Демократична България показва, че не храни илюзии, че държавното обвиняване ще извърши цялостна и справедлива инспекция и показва, че има още един претекст да подаде сигнала.

“В първия от записите Борисов Ви цитира да се хвалите какъв брой обичате да се “правите на вманиачен ”. След изборите следващата година имам намерение да предизвиквам парламентарна анкета, която да ревизира (без)действията на прокуратурата по този проблем. С цел процедурна спестовност, желая, когато Ви задавам тези въпроси, да мога да се базира на обстоятелството, че персонално съм Ви сезирал с тях ”, споделя той.

Сигналът до НСО е за нарушавания на Закона за Националната работа за защита. В него Иванов упорства началникът на службата Емил Тонев да разпореди нова инспекция на изложените от Борисов условия, която да обясни всички условия към осъществяването на отговорностите на НСО по защитата на министър-председателя. Съпредседателят на Демократична България упорства резултатите от тази инспекция да бъдат оповестени обществено поради публичния интерес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР