Сънят е една от най-важните дейности, която ни помага да

...
Сънят е една от най-важните дейности, която ни помага да
Коментари Харесай

Това е адски вреден навик при заспиване

Сънят е една от най-важните действия, която ни оказва помощ да се възстановим за другия ден. Характеризира се със закъснение на активността на тялото и организма.

По време на сън мощно се понижава придвижването на тялото, отслабва реакцията към външни тласъци, понижава се равнището на катаболитните процеси и се усилва равнището на анаболитните.

Други реакции са отпущането на мускулатурата и закъснение на дихателния развой. При хората, бозайниците, птиците, рибите и редица безгръбначни, периодическият сън е нужен за оцеляването на организма.

В същото време от голяма важност е продължителността на съня и неговото качество. Така да вземем за пример заспиването под монотонното бръмчене на тв приемника е известен табиет измежду по-старото потомство. Но даже младите, само че изтощени хора постоянно не съумяват да изключат тв приемника, преди да попаднат в обятията на Морфей.

Изглежда, че тук няма нищо извънредно. Е, индивидът заспа, единствено си помислете. Събужда се - изключва тв приемника и ще гледа сънища. Междувременно учени от всички страни единомислещо декларират заплахата от заспиване пред работещ тв приемник.

„ Човек е изработен по подобен метод, че просто би трябвало да спи в цялостен мрак. Изгревът влияе на светлинните рецептори, карайки мозъка да получи сигнал за пробуждане. Тогава отделянето на серотонин се блокира, което кара човек да сънува. Същото се случва и със светлината от тв приемника. Следователно човек просто не може да заспи задоволително ”, споделя доктор Гай Медоус, който учи проблеми със съня.

Какви проблеми ще донесе включеният тв приемник
Снимка: shutterstock  Това е пъклен нездравословен табиет при заспиване


Лош сън

Синята светлина от тв приемника просто крещи към телата ни, че би трябвало да останем будни и да не спим. Следователно не може да става дума за първокачествен и бездънен сън. И макар че извън наподобява, че човек спи сладко, това не е сън, който ще даде мощ и ще ви накара да сте отпочинали на сутринта.

Излишно стимулиране на мозъка

Нашият мозък се нуждае от мрачевина, с цел да си почине. Само при такива условия той може да се отпусне и да се почисти от ненужна информация. Синята светлина от „ кутията “ обаче алармира на мозъка, че не би трябвало да се отпусне. И той е заставен да резервира енергичността си с последните си сили. Естествено, на сутринта човек ще се усеща отпаднал.

Неспокойни и плашещи сънища

Някой хора заспиват пред тв приемника, а други гледат филми и телевизионни излъчвания до късно през нощта. Във всеки случай сходна активност има неприятен резултат върху душeвността, нарушава съня. Такива хора заспиват по-трудно, имат повече кошмари и се борят с умората всеки ден.

Но проблемите не се лимитират единствено до тези неприятни последствия. Нарушаването на почивката визира здравето по разнообразни способи. Някой хора качват няколко кг, някой получават бодърствуване или даже лунатизъм, а някой изпадат в продължителна меланхолия.

Следователно всички киномани, които не се усещат отпочинали заран, би трябвало да извърнат повече внимание в каква среда спят. Опитайте се да се откажете от всичките технологии най-малко час преди лягане и да спите в тъмна и тиха стая. На сутринта тялото ви ще ви бъде признателно.

За тези, които не могат (или не искат) да се откажат от малкия екран вечер, също има решение. Може да употребявате таймера на устройството, тъй че тв приемникът да се изключва автоматизирано след известно време. За благополучие такава функционалност е налична на всяко, повече или по-малко, съвременно устройство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР