Сантяго. Хосе Антонио Каст от дясната Републиканска партия води президентските

...
Сантяго. Хосе Антонио Каст от дясната Републиканска партия води президентските
Коментари Харесай

ТАСС: Ултраконсервативният кандидат Хосе Антонио Каст води на президентските избори в Чили

Сантяго. Хосе Антонио Каст от дясната Републиканска партия води президентските избори в Чили и евентуално ще влезе в балотажа с депутата Габриел Борик, който се кандидатира от лявата коалиция „ Одобрявам достолепието “. Това сочат данните, оповестени от Избирателната работа на Републиката в неделя след преброяването на 10,89% от гласовете, предава ТАСС .

Според тази информация Каст печели 29,30% от гласовете, Борик - 23,61%. Третото място с 13,67% от гласовете сега е заето от дясноцентриста Франко Паризи, който прекара цялата си предизборна акция в Съединени американски щати и даже не пристигна в Чили да гласоподава. След него е ръководителят на Сената Ясна Провоста от центристката Християндемократическа партия, която беше подкрепена от 13,65%. За да завоюва на първия тур, претендентът би трябвало да получи повече от 50% от гласовете.

35-годишният Борик е най-младият от претендентите за президент. През 2011 година той беше един от водачите на всеобщи студентски митинги против сегашната система на платено висше обучение. Борик се застъпва за налог върху благосъстоянието, събиране на роялти от минната промишленост (медта е главният експорт на Чили), узаконяване на абортите и прекосяване към гратис обучение.

Каст се счита за ултраконсервативен политик и прави изказвания в отбрана на военния режим на диктатора Аугусто Пиночет (1915-2006). Кандидатът на Републиканската партия предлага понижаване на налозите, разширение на пълномощията на правоприлагащите органи и анулация на закона, допускащ аборт в случаи на обезчестяване, опасност за живота на майката или увреждане на плода.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР