Санкционираният за корупция по закона Магнитски бизнесмен Васил Божков представи

...
Санкционираният за корупция по закона Магнитски бизнесмен Васил Божков представи
Коментари Харесай

Освободена от рекет. Васил Божков представи новия си политически проект Център

Санкционираният за корупция по закона " Магнитски " предприемач Васил Божков показа новия си политически план в четвъртък в София. Той носи името Национално придвижване " Център " .

Божков сподели, че то ще взе участие в избори, само че не отговори в какви, съобщи кореспондент на Свободна Европа.

Новината за учредяването идва, до момента в който Божков е под домакински арест в София. През 2020 година той получи, след което избяга в Дубай. От там той постави началото на първия си политически план - . Заради глобите по " Магнитски " обаче той не съумя да се яви с тази партия на изборите през предходната година.

Божков се прибра в България в края на 2023 година, след което беше арестуван под домакински арест. Въпреки това той участва на събитието в четвъртък, като по на в. " Сега " от прокуратурата е било направено изключение от мярката за интервала от 10 до 18 часа, защото " правото на сдружаване е главно гражданско право "

Божков показа доктор Дарин Дросев като основател на новия политически план. Той е приключил политически науки в Американския университет и преподава в катедра „ Логика, нравственос и хармония “ във Философския факултет на Софийския университет.

Между декември 2021 и август 2022 година Дросев е бил нещатен помощник на тогавашния ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров . Профилът му тогава е бил " политически разбори и стратегическо обмисляне ", " Булевард България ".
 Снимка от откриването на политическо придвижване
Председателят на Изпълнителния съвет на " Център " е Дамян Качулски . През 2021 година той е заместник-кмет на община Благоевград по европейско развиване и нововъведения. Тогава кмет на града е Илко Стоянов , който е повдигнат от " ИТН " , само че на локалните избори в края на 2023 година беше подсилен от ГЕРБ. На последните избори Качулски е претендент за кмет в община Симитли .

Учредителите дефинират " Център " като политическо придвижване, което ще се ангажира със " основаването на нова България ", която съгласно тях ще бъде " освободена от рекет, политически убийства и господстваща престъпност ".
 Снимка от откриването на политическо придвижване
" То ще сплоти всички, които желаят България да продължи да съществува и нацията ни да не изчезне ", сподели той в своя Facebook профил. Той сподели и че придвижването няма да има съответна политическа ориентировка, а ще е уместно за леви, десни, националисти, евроатлантици и всевъзможни политически пристрастия.

На събитието в четвъртък присъстваше целият директорски съвет, както и хора от публичния - да вземем за пример режисьорът Максим Генчев, Севтин Реджеб , който е някогашен кадър на Съюз на демократичните сили в Кърджали, а в последните години е работил като член на " ИТН " в града, както и дългогодишният кмет на Калофер Румен Стоянов , видя кореспондент на Свободна Европа.

Божков стартира да приказва за основаването на придвижването още в средата на януари, когато беше разпитан от полицията по отношение на убийството на . Тогава Божков сподели, че това е политически напън поради партията, която счита да основе.

Васил Божков е под домакински арест от септември предходната година, след. Мярката е по едното дело против него - за данъчни закононарушения, свързани с хазартния му бизнес.

През 2021 година той беше глобен от Съединени американски щати дружно със настоящия съпредседател на Движение за права и свободи Делян Пеевски поради " забележителна роля в корупцията в България ".

През 2023 година Божков по отношение на изказванията си, че сред 2017 и 2019 година е бил изнудван и е на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов , някогашния финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова . Божков твърди, че също така е плащал и такса " успокоение ", с цел да се одобряват закони, облагодетелстващи негови компании.

През декември прокуратурата по неговите изказвания заради липса на доказателства за осъществено закононарушение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР