Санкционираха собственик на склад за дървесина в с. Сестримо. Установена

...
Санкционираха собственик на склад за дървесина в с. Сестримо. Установена
Коментари Харесай

Интензивни проверки за незаконен добив на дървесина в страната

Санкционираха притежател на склад за дървесина в с. Сестримо. Установена е сеч на 59 дървета в аграрни парцел. Девет акта за нарушавания след инспекции в Ихтиман, Самоков и Ботевград, оповестиха от  Изпълнителната организация по горите.

Екип на Изпълнителна организация по горите глоби притежател на склад за дървесина в с. Сестримо, общ. Белово, обл. Пазарджик. Нарушението е установено по време на инспекция на горските чиновници на обекти за предпазване, преправка и търговия с дървесина в района. 

Експертите установяват несъгласия с нормативните условия при инспекция на електронния дневник. Информацията в него посочила, че в него са заведени транспортни билети с обща кубатура 40 прочие куб. м., с покупател и адресат физическо лице и с адрес, друг от този на компанията. Някой от транспортните билети не са заведени сега на постъпването на дървесината, установяват проверяващите. За осъщественото нарушаване е направен констативен протокол и е формиран акт по Закона за горите. 

При взаимна акция на горските инспектори при Регионална дирекция по горите - Велико Търново и районно управление (на МВР) Севлиево е открита сеч на 54 дървета от дървесен тип топола и 5 от дървесен тип върба. Сечта е установена в землището на село Крамолин, в частен аграрни парцел. По отсечения дървостой се е забелязвал единствено силует на марка, без да се разчита номер. На място е установен  автомобил,  претрупан с 21 плътни куб. м тополова строителна дървесина. Задържани са моторното транспортно средство и дървесината, по случая е формирано досъдебно произвеждане.

Осем акта за нарушаване на Закона за горите и един по Закона за лова и запазване на дивеча са съставили екипите на Регионална дирекция по горите - София след взаимни акция с ОД на Министерство на вътрешните работи София в регионите с централизация на нарушавания в обсега на дирекцията.  При осъществените инспекции в региона на Ихтиман, Самоков и Ботевград е открито предпазване на дървесина, непридружена с транспортни билети и немаркирана. Задържано е общо 20 куб. м. дървесина. Установен е публикуван превозен билет, с неточно отразени данни за типа на транспортираната дървесина, за което е глобено отговорното лице. В хода на взаимните инспекции е открито и ловуване без позволение за лов, за съответното място.

Дейностите по надзор върху опазването на горските територии не престават в цялата страна. Екипите на Изпълнителна организация по горите и Регионалните дирекции по горите са всекидневно на терен, с цел да ревизират обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозената и съхранявана дървесина, в т. ч. и на физическите лица, извършващи действия в горите, както и на обектите, в които се преработва и експедира дървесина. Призоваваме жителите при подозрение за осъществяване на нерегламентирани действия в горските територии на страната, предпазване и превозване на противозаконна дървесина, и бракониерство да алармират на телефон 112.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР