Санкт Петербург. Беларус запази всички традиционни икономически и кооперативни връзки

...
Санкт Петербург. Беларус запази всички традиционни икономически и кооперативни връзки
Коментари Харесай

Лукашенко: Беларус успява да издържи благодарение на запазените връзки с Русия

Санкт Петербург. Беларус резервира всички обичайни стопански и кооперативни връзки с Русия и с помощта на това страната съумява да устои на актуалните условия на глобите, въведени от Запада. Това съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко във вторник по време на среща с Владимир Путин, представен от TACC .

„ Нашата стопанска система е доста съществено обвързана с съветската стопанска система, поддържаме доста връзки на съдействие с Русия, не вървим по същия метод като другите републики, изключително южната ни съседка (Украйна-бел.ред.), не прекъсваме връзките “, сподели той. „ Работим на нашите пазари, както е било от антични времена, би могло да се каже, и с помощта на това, че не разкъсахме тези връзки, съумяваме по някакъв метод да подобрим стопанската система в този сложен, доста сложен миг, “ акцентира Лукашенко.

Лидерът на Беларус означи, че републиката е съумяла да резервира промишлеността и " на някои места и да я разшири с помощта на вложенията на Руската федерация ". „ Радващо е, че търговията ни нараства, без значение от каквито и да е „ вируси “ и външни въздействия във връзка с Беларус и Русия, “ сподели той.

Лукашенко акцентира, че макар че сега Минск подхваща ограничения за диверсификация на външната търговия, връзките със Запада не са играли решаваща роля в стопанската система на страната и преди. „ Ние, попаднали под идната вълна от наказания, в действителност диверсифицираме, поправяме връзките си със Запада, само че не сме търгували доста с тях, изключително с Европейския съюз, “ означи той. „ Така те вкараха против глобите на МАЗ, а БелАЗ и търговията (на едно от тези предприятия с ЕС) е 3,3 милиона $, а на другото дружество - 4 милиона $. "

Президентът на Беларус добави, че републиката ще устои на икономическите наказания на Запада, а най-важното е сигурността на страната.

" Ще издържим, само че главното, както виждам в този момент, и Вие също, е сигурността на нашите страни ", сподели той. Следователно, съгласно него, " цялото внимание би трябвало да се обърне " на защитата, без значение какъв брой " те (опонентите) ни приспиват ".

Лукашенко означи тежката обстановка в страната, като добави, че в избран момонт са постъпили „ вярно, като са обърнали внимание на отбраната на страната и сигурността “. Според него в страната действат 1500 финансирани от Запада неправителствени организации, които са минали към „ самостоятелен гнет “ „ против тези хора, които се застъпват за страната и държавността “, по-специално против депутатите.

Ангажименти по заемите

Беларус, макар зародилите компликации, се стреми да извърши отговорностите си по заемите и ще го направи, без значение какво й коства, сподели Лукашенко.

" Финансово постоянно ни е било мъчно - разбирате за какво. Тук поддръжката беше доста сериозна от Русия, само че ние свято се опитваме да осъществим отговорностите си по заемите, които ни бяха дадени, и ние ще ги осъществим, без значение какво ни коства ”, сподели Лукашенко.

На собствен ред Путин означи, че макар външните фактори като пандемията от ковид и западните наказания, Минск обслужва всички заеми и в този смисъл е благонадежден и постоянен сътрудник.

През декември 2020 година съветският министър председател Михаил Мишустин подписа заповед за даване на Беларус на междудържавен заем от един милиарда $. Той бе възложен на два транша от по 500 млн. $ през 2020 и 2021 година На 30 декември Беларус получи средствата от първия транш, на 2 юни стана известно за прехвърлянето на втория транш.

На 16 октомври 2020 година Беларус също получи заем от 500 млн. $ от Евразийския фонд за стабилизация и развиване за период до 10 години. Беларуските управляващи оповестиха, че заемът е ориентиран към погашение на дълга за съветския газ и битка с COVID-19. Също по този начин беше обявено, че част от заетите средства ще бъдат употребявани за рефинансиране на авансово получени заеми. На 13 май Лукашенко подписа декрет " За привличане на външни държавни заеми ", с който се подреди на Министерския съвет да пусне държавни облигации в Русия в размер до 100 милиарда съветски рубли (2,231 млрд лв) през 2021-2023 година с падеж минимум 1 092 дни. Съобщава се, че указът за разпространение на облигации в Русия за 100 милиарда съветски рубли е публикуван за рефинансиране на външния държавен дълг. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР