Сан Суси е любимата резиденция на пруския крал Фридрих Велики

...
Сан Суси е любимата резиденция на пруския крал Фридрих Велики
Коментари Харесай

Дворецът Сан Суси: Любимата резиденция на Фридрих Велики

Сан Суси е обичаната резиденция на пруския крал Фридрих Велики – място, където посрещал мислители като Волтер и композитори като Йохан Себастиан Бах. Дворецът е една от най-посещаваните забележителности в Германия, написа.

Дворецът Сан Суси в Потсдам е обект от международното културно завещание на ЮНЕСКО и всяка година се посещава от към 350 000 души. Пруският крал Фридрих II Велики (1712-1786) доста е харесвал тази своя частна резиденция, в която се намира и гробът му.

Някога на хълмовете Борнщед са се издигали вековни дъбове, които са били изсечени по времето на бащата на Фридрих Велики, " краля боец " Фридрих Вилхелм I. При неговото ръководство Потсдам се трансформирал във значим гарнизонен град. За укрепването на блатата са били нужни колове. През 1744 година Фридрих Велики наредил засаждането на лозя върху голата тогава земя. Скоро по-късно той построил и дребен едноетажен замък за себе си и своите посетители.
 замък Istock
Място за усамотение на остарелия Фриц

Кралят мъдрец владеел прелестно френски език, с помощта на учителите си хугеноти. Той постоянно размишлявал за смисъла на живота и гибелта. Още на 33-годишна възраст, преди да стартира градежът на двореца, той избрал място на хълма за своя гроб. Един ден, до момента в който се разхождал, той го показал и споделил: " Quand je serai là, je serai sans souci " - " Когато бъда там, ще съм без грижи (бел. ред - sans souci - от френски - без грижа). "

Тъкмо тази фраза на френски дава и името на двореца. Фридрих Велики живее в него цели четири десетилетия и се трансформира в „ остарелия Фриц “ - прякор, с който влиза в историята. Сан Суси наистина се трансформира в място за усамотение на пруския крал. Далеч от грижите, придворния живот, дамите и брачната половинка си, с която не поддържал брачни връзки.

Дворецът Сан Суси бил издигнат сред 1745 година и 1747 година. Резиденцията не е била планувана като представителна, сходно на прилежащия Нов замък. Той също бил повдигнат по избор на краля през интервала 1763-1769 година - след Седемгодишната война и одобряването на пруските права над Силезия.
 замък Istock
Фридерицианското рококо

В частното крило на резиденцията са атлантите и кариатидите, Бакхус и вакханките, които се забавляват. От централната 2,5-километрова алея на парка Сан Суси към двореца води стълбище със 132 стъпала. По времето на Фридрих Велики в подножието на хълма била построена и декоративна барокова градина. В остъклените ниши на шестте тераси били засадени грозде и смокини. Прокарани били и живи плетове.

В градината са издигнати мраморни скулптури на античните богове - Аполон, Венера, Меркурий, Диана, Юнона, Юпитер, Минерва и Марс. Алегории на огъня, водата, въздуха и земята също украсявали мястото. Те са подредени към шадраван, които по този начин и не е проработил обикновено, до момента в който Фридрих управлявал. Сан Суси е главният монумент в жанр рококо от времето на пруския крал. Монархът останал правилен на стиловете барок и рококо в една ера, в която класицизмът в Европа се намирал в своя разцвет.
 Сан Суси Istock
До двореца има и атракция, на която бил отдаден глух филм - Мелницата Сан Суси. Тя е издигната преди резиденцията на Фридрих Велики. Според поверието мелницата смущавала краля с шума, който издавала. Той желал да я купи, само че мелничарят отказал, а пруският закон бил на негова страна. Съвременното копие на мелницата е приключено през 1993 година.

Увлеченията и картините на пруския крал

Как именитият пруски държател от епохата на просветения максимализъм е прекарвал своето време? На пощенската картичка от 1930 година е показана сцена от кино лентата " Концерт за флейта от Сан Суси. Събитията в него се развиват в двореца в навечерието на Седемгодишната война.
Фридрих освен свирил на флейта съвсем всекидневно. Той е композирал и музика - включително къси симфонии, концерти, сонати и маршове.
Известната картина " Концерт за флейта в Сан Суси на Адолф декор Менцел от 1852 година през днешния ден се намира в Старата национална изложба в Берлин.

Пруският монарх предпочитал картините на Рубенс, Кореджо и Вато. На картината господарят на двореца се вижда в компанията на Карл Филип Емануел Бах, втория наследник на Йохан Себастиан Бах. Великият композитор посетил Фридрих Велики през 1747 година. По-късно Йохан Себастиан Бах композира и цялостен цикъл - " Музикално предложение " - по тематика, готова от краля.

Любимите увлечения на монарха били философията и четенето. Библиотеката се помещавала в частните му жилища и съдържала 2288 тома древногръцки и римски създатели на френски, както и модерна френска литература. Подобни библиотеки имало и в пет други резиденции. Великият френски мъдрец е прекарал над 2 години в Сан Суси.

" Сан Суси " след Фридрих Велики

Фридрих Велики остава на престола на Прусия над четири десетилетия. Той умира в обичания си Сан Суси на 17 август 1786 година. " Живях като мъдрец и желая да бъда заровен като мъдрец, без пищности, без тържествена пищност, без лукс ", заръчал той. Това предпочитание обаче е изпълнено чак през 1991 година. Тогава е взето решение тленните остатъци на Фридрих Велики да бъдат върнати в Потсдам –тогава е маркирана 205-ата годишнина от гибелта на пруския монарх. Върху скромната надгробна плоча пред двореца Сан Суси винаги има картофи. Дискретно увещание за това с помощта на кого те са се популяризирали в Прусия.

В парка Сан Суси  и към него са изникнали и доста други здания и монументи, които в този момент също са включени в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Сред тях са Новият замък, Картинната изложба, Новите покои, Китайската чайна, Белведере и изкуствените руини.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР