Самопризнания спасиха двоен убиец от доживотна присъдаДжейлан и 8-годишната Джейда

...
Самопризнания спасиха двоен убиец от доживотна присъдаДжейлан и 8-годишната Джейда
Коментари Харесай

Времето работи за Кървавия Мерт

Самопризнания избавиха двоен палач от доживотна присъда
Джейлан и 8-годишната Джейда убити за 1015 лева

“Сен чекчан!” (Ти ще патиш!), извика на турски почерненият татко и дядо по време на делото

Седем години от своята 28-годишна присъда излежа двойният палач Мерт Мехмед от Джебел, станал прочут на цяла България с прякора Кървавия Мерт. След още толкоз, той към този момент ще има право да стартира да желае условно предварително освобождение.

През април 2014 година 18-годишният тогава възпитаник умъртви с дребна брадвичка 24-годишната Джейлян Юсуф и нейната 8-годишна щерка Джейда. Тогава законът позволяваше на причинителите на свиреп закононарушения да признават виновността си и да желаят скъсен развой, с цел да избегнат най-тежката присъда - пожизнен затвор без право на подмяна. Младежът се размина с пожизнен затвор и бе наказан да заплати общо 450 000 лева на околните на убитите - по 150 000 лева на бащата и майката на Джейлян и още толкоз на бащата на момиченцето Орхан Реджеб. Случаят с Мерт от Джебел бе припомнен тези дни, откакто Върховният касационен съд промени на пожизнен затвор присъдата на килъра на невръстно дете от сливенското село Сотиря. Сега и този изверг, поради който през 2019 година бе изменен Наказателния кодекс, ще има право на подмяна на доживотната присъда.

В дребния родопски град Джебел всички се познават, множеството са и родственици. Почти от всяка фамилия има хора, отпътували на гурбет към Западна Европа или Турция. Никой не позволява, че слабичкият Мерт Мехмед - възпитаник в градския колеж по тютюните, може да се трансформира в страшилище.

На 26 април 2014 година страшна новина поразява кротките поданици на Джебел. Младата Джейлян и детето є - първокласничката Джейда, са открити насечени с секира в жилището им в блок в центъра на градчето. Говори се, че майката е била изнасилена.

Няколко дни по-рано съседи усещат, че от жилището на Джейлян стартира да се носи тежка миризма, лампите в жилището светят непрекъснато. Казват на домоуправителя Шабан Ахмед. Човекът намира стълба и вляза през терасата. В спалнята намира два натрупа в локва кръв.

Започва раследване. Първи за разпит бил спретнат някогашният мъж на Джейлян и татко на детето, който живеел в близко село. Има версия, че той е полудял от ревнивост, само че тя била изцяло отхвърлена. Привикват за показания и приятелят на Джейлян, с който младата жена имала сериозна връзка, само че и той не знае нищо. Само няколко часа по-късно съмненията падат върху Мерт - момче, което живее в прилежащ блок. Той е бил другар на Джейлян и детето, ходел им на посетители, на смешка си казвали, че са като брат и сестра. Пред криминалистите Мерт, бледен като платно, треперещ, разказал открай докрай какво се е случило.

Родителите на Джейлян работели в Германия и постоянно пращали пари, хубави облекла, скъпи движимости. Двойното ликвидиране било осъществено в нощта против 22 април. Часове преди този момент Мерт отново гостувал при красивата млада жена. Прибрал се у дома, само че не могъл да заспи. Според показанията му - все мислел по какъв начин да си откри пари. Пред очите му била една и съща панорама - по какъв начин Джейлян вади отдолу под матрака на спалнята си несесер с едри банкноти и взема от тях.

Мерт решил да се промъкне в жилището и да открадне парите. Към 4 часа сутринта излязъл, само че взел със себе си секира. Влязъл през терасата на кухнята, която била отворена. Стигнал до спалнята и се опитал да вдигне матрака, само че Джейлян се разбудила.

Тогава Мерт вдигнал брадвата и нанесъл 5 удара с тъпата част в тила на дамата. След това я блъснал още 3 пъти с острието. Джейлян паднала върху спящата си дъщеричка. Джейда се събудила и заплакала. Мерт блъснал и нея с острието в главата.

Мерт изтеглил тялото на Джейлян, свалил бикините и разголил горната част. Пред проверяващите обяснил, че е имал желание да реализира сексуален акт, само че се отказал. Най-сетне отдолу под матрака изровил несесера, в който имало 250 лв.. Прибрал ги, взел също също зарядно устройство за преносим компютър и 2 мобилни телефона. В обвинителния акт плячката му била оценена на общо 1025 лв..

В банята Мерт се измил от кръвта, прибрал се у дома. Оставил брадвичката и откраднатите движимости в дрешника. След това лежащ да спи. През деня той и майка му Шукрия Мехмед отишли до Момчилград. Там Мерт си купил нови маратонки, а старите, които били изпръскани с кръв, изхвърлил в панер за боклук край магазина.
“Много скърбя за всичко, което стана. Все още не възприемам по какъв начин стана. Искам да си изтърпя наказването и да стартира нов живот”, сподели Мерт Мехмед, когато съдът му даде последната дума.

На няколко пъти Ергюн Юсуф, бащата на Джейлян и дядо на дребната Джейда, се обливаше в сълзи, когато бе четен обвинителния и акт и бяха показвани материалните доказателства. А когато Кървавия Мерт бе изведен от правосъдни служители на реда, унищоженият родител му извика на турски “Сен чекчан!” (Ти ще патиш!).

Зад решетките си прави селфита за фейсбук
Изкарал дипломи за готвач и компютърна просветеност



Селфи на Мерт, на което е с пура.

Още на третата година в пандиза двойният палач Мерт Мехмед стартира да разполага със смарт телефон и интернет в килията, макар че е постановено да излежава присъдата си при в началото непоколебим режим. Кърджалийски медии оповестиха, че майка му не серпантина да се хвали пред родственици и близки, че синът е приключил междинното си обучение и се е сдобил с дипломи за готвач и за компютърна просветеност.

Във фейсбук Мерт разгласява свои селфита от килията. На някои от тях е с другари и очевидно честват, на други пуши пура, а под един фотос даже е споделил, че се намира с авера си в Лас Вегас, Невада. През 2018 година бил изместен от Старозагорския в Пловдивския затвор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР