Самоедът, известен още като самоедска лайка, самоедски или арктическият шпиц

...
Самоедът, известен още като самоедска лайка, самоедски или арктическият шпиц
Коментари Харесай

Най-често срещаните заболявания при самоедите

Самоедът, прочут още като самоедска лайка, самоедски или арктическият шпиц е елегантно приблизително огромно куче със снежнобяла пухкава четина и очарователна „ усмивка “. Средната дълготрайност на живота на самоеда е 12-15 години.

Породата принадлежи към примитивния вид, което значи дребна интервенция на развъдчиците в нейното образуване и развиване. Самоедският шпиц се характеризира с положително здраве, като вероятните болести при самоедите могат да бъдат свързани с генетични характерности или конструкция на скелета.

Генетични болести при самоедите

Тазобедрена дисплазия при самоедите

Тазобедрената дисплазия е положение, което визира множеството огромни кучета. Това е рисково заболяване, което е значимо да забележите в точния момент и да вземете ограничения, с цел да предотвратите цялостното обездвижване на кучето. За страдание е невероятно да се диагностицира дисплазия при кученца. Снимките се вършат след една година, когато кучето е съвсем изцяло завършено.

За възстановяване на положението е належащо да се организира специфична терапия и да не се подлага животното на непотребен стрес. Това заболяване е наследствено и като закупите животно от виновни развъдчици, чиито кучета са здрави и имат проби за дисплазия, потвърждаващи това, можете най-малко отчасти да се предпазите от закупуване на болно кученце.

Катаракта при самоедите

 Кученца самоед

Кучешката катаракта нормално е наследствено заболяване, характеризиращо се с помътняване на лещата. Възниква заради пострадване, с възрастта или като разследване от глаукома. Глаукомата е повишение на вътреочното налягане. В резултат на това очно заболяване при самоедите кучето може да загуби напълно или отчасти зрението си.

Атрофия на ретината при самоедите

Атрофията на ретината е наследствено заболяване при самоедите, при което светлочувствителните рецептори в окото умират. Обикновено се появява в двете очи по едно и също време. Заболяването е нелечимо, само че процесът може доста да се забави в ранен етап.

Глухота при самоедите

Кучетата от тази порода са също предразположени към вродена глухота. Това може да се откри още от първите дни на кученцето.

Общи болести при самоедите

 Самоед

Склонността към инфекциозни болести на самоеда се изяснява със северния му генезис. Ваксинацията ще помогне за понижаване на риска от заразяване със съществени болести - бяс, вирусен хепатит, чума, парвовирусен ентерит.

Подуване може да се появи, в случай че кучето яде некачествена храна.

Бълхите и кърлежите, които постоянно изтезават самоедите, могат да бъдат носители на рискови и даже съдбовни болести. Антипаразитните медикаменти, давани профилактично, ще ви оказват помощ да отбраните вашето куче от заплаха.

Още самоедите са предразположени към следните болести: кучешки диабет, хипотиреоидизъм и бъбречни болести.

За да поддържате здравето на вашия домакински любим, би трябвало постоянно да посещавате вашия ветеринарен доктор и да потърсите помощ, в случай че се появят признаци на заболяване.

Вижте още:

- Правилни грижи за самоед;

- Обяви и цени за самоед;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР