Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв

...
Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв
Коментари Харесай

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Самобитен, автентичен, огромен, въодушевяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, основател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, самобитна духовна връзка сред природата и майстора , сред човешкия дух и бога. Мястото е близо до Мелник, в пиринското село Илинденци.

Всичко това, което се случва в Арт център Илинденци, изискуем на заобикалящите ни естествени дадености , извънредно естествено събитие, споделя Иван Русев в предаването „ Сценична тресчица “. Той е уверен, че в Илинденци основават изкуство с симбиоза с природата, „ без всякаква експанзия “.

 Снимка: БГНЕС

Всички планове, които се осъществят там, Русев дефинира като път към природата. Скулптурните творби в парка са подчинени на тази природа, те са по отношение на нея, акцентира той. „ Там природата е по-силна от изкуството . “

„ Желанието ни е с изкуство да притеглим хората да видят този край “, споделя Иван Русев пред БНР.

 Снимка: kmeta.bg

Днес в скулптурния парк към този момент има творби на създатели от над 20 страни, които се събират за обичаен към този момент симпозиум, творят, а творбите им оставят на място, „ безусловно свързани с терена “ , отбелязва Иван Русев.

Така основали каменен амфитеатър със сцена, на която всяка година нещо се случва.

„ Това действа не като статуя за съзерцаване, а като средище , място и неговото разположение по отношение на природата е в най-красивата част, най-красивата панорама от нашия скулптурен рид. “

 Снимка: Арт център Илинденци

Моята музика е музиката на камъка . Когато създавам, напълно прозаично ще ви кажа, че поставям моите слушалки и чувам Радио „ Хоризонт “, моята станция е тази. Вашата музика е и моя музика, когато сътворявам творби, в напълно дословен смисъл на думата “, разказва своя креативен делник Русев.

Край Илинденци се намира най-голямата мраморна кариера на Балканите. Когато решил да прави парка, Русев трябвало да откупи общински терен. В сложни за изкуството години – през 1998 година, основали фондация.

 Снимка: БГНЕС

Мраморният град на Илинденци е планът, с който Иван Русев почнал самодейността си през далечната 1992 година „ Това беше планът, който показах на локалните хора. “ Изграждането му обаче почнало чак през 2005 година.

„ Като план е измежду един каменен лабиринт от галерийни открити пространства да се разполагат други творби в трайни материали. “

В лабиринта, на едно от междинните равнища на обширния мраморен град, се появява и така наречен река на 60 милиона години , различен план на скулптора. Датирането на естествения феномен станало благодарение на учени от Българска академия на науките.

„ Заедно с пернишките миньори разкрихме част от коритото на тази река и това стана едно извънредно въздействащо място . “

 Снимка: БГНЕС

Голямата роля на изкуството е в това постоянно да демонстрира други пътища отвън одобрените, познати пътеки , счита Русев.

Скулпторът Иван Русев има произведения в София, Пловдив, Бургас, Шумен, Сандански у нас и в Япония, Корея, Мексико, Германия, Словакия, Белгия, Индия зад граница.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР