Само за няколко дни старият свят се счупи на парчета.

...
Само за няколко дни старият свят се счупи на парчета.
Коментари Харесай

Войната е на живо в Telegram

Само за няколко дни остарелият свят се счупи на части. Танковете освен премазаха границата на една самостоятелна страна, само че и невидимите граници на разпоредбите, които крепяха свeта до момента. Сега всичко наподобява допустимо, също така, което най-вече желаят всички - успокоение и предвидимост.

Войната в Украйна през днешния ден е първата, която се води в епохата на обществените мрежи. Благодарение на това, че всеки има мобилен телефон и предава съвсем онлайн в каналите на Telegram, в Twitter и Фейсбук, войната се случва онлайн пред погледите на целия свят. Това промени съществено отношението на силите в нея.

Русия влезе с брутална военна мощ в Украйна, само че смелостта на хората там и методът, по който показаха битката си за независимост на света, им завоюва тотална благосклонност. Вълната на съпричастност е толкоз мощна, че докара след себе си и невиждана политическа и военна поддръжка.

Много неща в тази обстановка са невиждани (част от тях и немислими) досега. В момента се води война сред най-лошата част от ХХ век - тази с бруталната военна експанзия, и обвързвания свят на XXI век. Едната част атакува с артилерия, ракети и бомбардировки, а другата дава отговор с най-сериозната изолираност, налагана до момента, и невиждани стопански наказания. Свързаният свят наложи най-тежкото си наказване - изключване. Сега остава да се види кой век ще победи.
Реклама
Противопоставянето сега се случва на четири фронта:

военния, стартират от Русия, в който тя на стадия има относително дребен успех; осведомителния, в който Украйна към този момент изрично печели; икономическия, където Москва също понася тежки поражения; политическия, на който Русия също досега напълно губи.

В този брой на " Капитал " сме събрали текстове, които разказват и изясняват най-важното от всеки фронт.

Само за една седмица Европа и Западният свят направиха толкоз съществени промени, що се касае за предходните 30 години. Заплахата от Русия сплоти страните в Европейски Съюз и НАТО както в никакъв случай до момента, накара Германия да усили фрапантно военния си бюджет и да форсира доста диалозите за обща европейска защита. Русия беше изолирана от всички вероятни места - от интернационалните организации до балетни представления и футболни мачове. (Всичко по тематиката за това в какво се трансформира Европа и западният свят ).
Реклама
Реакцията на Путин на всичко това беше да ескалира напрежението. Двата най-големи съветски града - Киев и Харков, бяха обкръжени, блокирани и подложени на жестоки бомбардировки. Заедно с това съветският президент усили бойната подготвеност на нуклеарните си сили, от което светът изтръпна още един път (анализ за военната част на спора - ).

Консолидацията направи допустимо налагането на най-тежките стопански наказания в историята на последните може би два века. Русия беше изолирана освен от непознатите, само че и от личните си пари и това събори нейната стопанска система на колене безусловно за два дни (още за глобите - ).

Как ще повлияе всичко това на българската и европейската стопанска система зависи доста развиването на войната през идващите дни, само че към този момент могат да се видят.

Донякъде ненадейно, нахлуването на Русия в Украйна аргументи политическа стихия и в България, която докара до уволнението на военния министър Стефан Янев. След очевидно различие с премиера Кирил Петков каква би трябвало да е българската позиция и реакция на войната, той беше. Покрай това стана ясно и какво друго пречи на държавното управление да застане изрично зад Украйна и до останалите европейски страни -, че ще загуби русофилския си електорат. Така Кирил Петков сега е изправен пред неприятна алтернатива - да смекчава българската позиция поради съдружните си сътрудници или да одобри протегната ръка на клептокрацията от Движение за права и свободи и ГЕРБ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Телекоми 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
И това не е всичко - в случай че войната в Ирак преди две десетилетия беше предавана съвсем онлайн по малките екрани, тази се предава още по-непосредствено, само че към този момент в обществените мрежи. Медиата на спора в Украйна през днешния ден са.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР