Само за миналата 2020-та година, над 9 000 граждани на

...
Само за миналата 2020-та година, над 9 000 граждани на
Коментари Харесай

10% от македонците имат българско гражданство

Само за предходната 2020-та година, над 9 000 жители на Република Северна Македония са получили българско поданство по генезис, а 25 000 са подали молби за такова, заяви евродепутатът и заместник-председател на ЕНП Андрей Ковачев, представен от БГНЕС. Сумарно македонците, получили български паспорт в последните години, са над 140 000, а ако считаме и чакащите, евентуално са към 200 000. Това са съвсем 10% от жителите на югозападната ни съседка, а в случай че извадим от листата албанци, власи, турци, роми и сърби, са дори близо 20%, заключи той. 

" Всички тези хора са станали български жители въз основата на две основни условия. Първото е, че са потвърдили, че техните баби и дядовци са били етнически българи. Второто е, че са заявили категорично, че се усещат самите те българи. Навярно измежду тези 200 000 български жители има някои които не са откровени в своите български усеща. Взели са български документи, с цел да могат да се радват на преимуществата на българския европейски пасош, публикуван от другояче омразната за тях " Татаро-Бугария ". Направили са го от опортюнизъм, тъй като такива са " покрайнините " както би споделил свръхреалистът и президент - господин Пендаровски. Тези " опортюнисти ", са излъгали като са попълнили погрешни заявления, че се усещат българи ", написа още Ковачев и акцентира: " Тези лица би трябвало да понесат своята правна отговорност в България, а и срама в Македония, че са дефакто предатели на сегашната публична теория, че нямат " нищо общо со бугарите ".

" От мои персонални наблюдения обаче, има доста повече хора които вършат тъкмо противоположното - точно тъй като са опортюнисти и реалисти не могат очевидно да си признаят в РСМ, че имат българско поданство. Те осъзнават доста добре, че да бъдеш българин в Македония към момента е тежък товар, а даже и присъда, която ти затваря вратите за кариерно, публично и политическо развиване. Реалисти са и с цел да прикрият връзката си с майка България и заявената от самите тях българска еднаквост, някои от тях даже бълват обществено, най-яростната антибългарска изразителност и агитация. Познавам такива персонално - има настоящи и някогашни политици, и леви и десни, има неуспели канидат-политици, има висши държавни чиновници, предприемачи, публицисти, общественици, има всевъзможни ", разяснява още евродепутатът. Страха да се декларираш като българин продължава да битува и владее в Македония, добавя Ковачев. 

Евродепутатът не отвори дума за пътищата, по които се получава български паспорт. Изказването му е инспирирано от обява във в. " Монитор ", направил информация в президентската администрация какъв брой са новите български жители. През предходната година поданство са придобили 18 446 души (от които половината северномакедонци). Броят им е скочил двойно спрямо 2019 година - тогава български паспорт са получили 9314 индивида. Подобен пик е имало единствено през 2012 година, когато новите българи са били 18 700.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР