Само за два дни в края на август седем души

...
Само за два дни в края на август седем души
Коментари Харесай

Само мъртвото течение ли е виновно за големия брой удавени това лято?

Само за два дни в края на август седем души се. От началото на юли случаите, за които медиите оповестяват, са най-малко 30.

Министерство на вътрешните работи не ни даде публични данни за това какъв брой тъкмо хора са се удавили това лято на родното Черноморие.

Справка на водноспасителната работа към БЧК, която е от формалната статистика на вътрешното министерство демонстрира, че за цялата предходна година удавените на българското Черноморие са били 29 души. Все още не разполагат с публични данни за юли и август.

По всичко наподобява обаче, че статистиката този сезон ще е по-черна, а зад всяко число в нея стои човек, които е отишъл на отмора и повече не се върнал.

Какви са аргументите за огромния брой удавени и по какъв начин се подсигурява сигурността по Черноморието?
Мъртво неспокойствие и необикновени за туристичекия сезон студени теченияПо-малко спасители, с цел да се облекчат концесионеритеЛипса на задоволителен надзор от страна на страната
Само мъртвото неспокойствие ли е отговорно?

Всички знаем поверието, че на „ Илинден “ морето се обръща и взима жертви.

Водните спасители описват, че това лято нетипично за юли са се появили доста рано студени течения. Така, в случай че човек подцени обстановката и влезе във вътрешността, където водата става още по-студена, мускулите могат да се сковат и човек да изпадне в безпомощно положение.

Червеният байрак по морето се задържа в извънредно дълго и през август.

Ограниченията за влизане във водата не престават седмици поради бурните талази и дънните ями, които остават.

Температурите отвън водата са рекордно високи, а не всички на плажа се преценяват с рестриктивните мерки на аления байрак и надценяват качествата си.

Проблемът е доста по бездънен – по-малко спасители и непълен надзор

Оказва се, че през 2020г. с смяна в наредбата за водноспасителната активност е увеличено отстоянието сред избавителните постове в охраняемите плажове в курортите. Така те към този момент би трябвало да са на 100м., а не както преди този момент на 50м., а избавителните постове отвън територята на курорти от национално значение към този момент би трябвало да са ситуирани на 150 м., а не както преди този момент 100м.

Така се понижава броят на спасителите и пунктовете, които концесионерите са длъжжни да обезпечат. По това време министър на туризма е Николина Ангелкова.

А в отчета, предлагането за промени е стимулирано с пазара на труда и дефицита на подготвени спасители и компликациите, които концесионери и наематели на плажове срещат в опитите да обезпечат задоволително фрагменти.

Увеличаването на отстоянието " ще разреши намаляването на разноски за съоръжение и усъвършенстване на броя на назначените спасители от страна на концесионерите и наемателите ", написа в отчета към препоръчаните тогава промени подписани от Ангелкова.

" В сегашната обстановка на пазара на труда у нас, която затруднява всеки наемател или концесионер на морски плаж да назначи нормативноизискуем брой спасители, които да са съответно готови и способни за реакция в спешни обстановки, считаме за съответно увеличението на дистанцията сред избавителните постове с още 50 метра ", написа още в отчета.

Така от 2020г. се изискват по-малко спасители на плажа.

Според основния специалист по водно избавяне към БЧК Марио Бързачки картината се утежнява и поради липсва задоволително надзор от страна на страната за метода, по който се провежда водното избавяне.

" Назначават се спасители, които не са квалифицирани и са минали курс проформа, “ разяснява за „ Булевард България “ Марио Бързачки.

Как се обезпечава сигурността на плажа?

Според наредбата за водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи, концесионерите и наемателите на морските плажове са длъжни да обезпечават реализирането на дейностите по водно избавяне от 1 юни до 30 септември.

Според разпоредбите избавител може да бъде всеки, навършил 17 години и минал сполучливо образование и изпит за водно избавяне. В същата тази разпоредба е записано, че само БЧК е оторизиран да организира образования и да издава документи за спасители.

" Много спасители минават курс проформа, никой не знае дали те действително са квалифицирани ", счита Бързачки и добавя, " това е все едно да потърсиш доктор и в медицинския пункт да те посрещне художник. "

Концесионерите подписват с контракти с компании, които да им провеждат водноспасителната активност и по този начин те им набират спасителите.

Една от фирмите, която прави усещане със сериозен брой разгласи за спасители е KNG. Обявената заплата е 1600 лева на месец, работното време е от 8ч. до 18ч., а почивните дни са 2 в месеца.

Обявите за работа са за спасители на плажове в Слънчев бряг, Несебър, Ахелой, Дюни, Шкорпиловци, Аркутино, Харманите (Созопол), Силистар, Созопол, Златна рибка, Градина, Черноморец, както и по северното Черноморие.

Изисква се уверение за дееспособност за избавител на открити водни площи.

KNG също по този начин е лицензирана от Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО) като обучителен център за реакция при бедствия, рецесии и повреди.

Според уеб страницата на KNG, цената на курс за воден избавител е 400 лева Каква обаче е цената на документа, който издават, поради регламента по разпоредба, че единствено БЧК може законно да образова и издава документ за квалифиакция за воден избавител?

Според закона за устройство на българското Черноморие, контролът дали се съблюдават концесионните контракти, включително и дали плажът е гарантиран със спасители и медицински пункт, се реализира от министъра на туризма посредством длъжностни лица от съответната администрация. За задачата те би трябвало да реализират периодически инспекции.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР