Само за 300 часа астрономите вече могат да картографират около

...
Само за 300 часа астрономите вече могат да картографират около
Коментари Харесай

ASKAP откри милиони галактики

Само за 300 часа астрономите към този момент могат да картографират към три милиона галактики. Южната полусфера към този момент е разпознаваема като Земята през Гугъл Maps. 

Всичко това стана допустимо с помощта на Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP). Името споделя всичко - това е австралийската система от 36 антени всяка с диаметър 12 метра, ситуирани като решетка на територия от към квадратен километър. Те образуват така наречен радиоинтерферометър. ASKAP е ситуиран на към 200 км. от град Микатара в австралийския междинен запад и работи от към 8 години. Уникалното при ASKAP е широкото му зрително поле, което му оказва помощ да надникне в големи пространства за рекордно време, откривайки милион нови галактики и проправяйки път за нови открития. Радиотелескопът на стойност 140 милиона $, сформира карта на Вселената, където множеството звездоподобни точки в действителност са милиони далечни галактики, които никой до момента не е виждал. " Това беше повратна точка. Въпреки че са били забелязвани, някои сходни сравнителни проучвания на небето в предишното са траяли цели 10 години ", казва астрономът Дейвид Макконъл. 
Суперкомпютрите, които обслужват телескопа, генерират повече данни по-бързо от целия интернет трафик в Австралия. Освен това суперкомпютрите обработват тези данни доста по-бързо, променяйки периода за картографиране на Вселената от година на седмица. Учените споделят, че най-голямата изгода от подобен телескоп, като се изключи че улавя цялото небе и бързо проучва данните, е, че процедурата към този момент може да се повтори за релативно къс интервал от време, което разрешава на астрономите систематично да следят и следят измененията в Вселената. Дори единствено с две картографирания учените към този момент откриват някои необикновени галактически обекти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР