Само след месец и половина министърът на отбраната Стефан Янев

...
Само след месец и половина министърът на отбраната Стефан Янев
Коментари Харесай

Янев обърна палачинката: Ще обсъдим дали американски сили могат да участват в българския батальон

Само след месец и половина министърът на защитата Стефан Янев наподобява промени позицията си за разполагане на войски на НАТО в България.

През декември Янев написа във фейсбук, че „не са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия “, както и че „ такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес“. Премиерът Кирил Петков тогава реагира остро, като посочи, че това не е позиция на държавното управление, а персонално мнение на министъра.

Ще бъде разисквано дали американски сили могат да вземат участие в българската батальонна бойна група, разгласи през днешния ден Янев на годишната конференция на началника на защитата.

„ Батальони имаме доста, а батальонна бойна група в този момент сътворяваме. Когато приказваме за дефицити, не приказваме за нещо, което може да бъде основано за два дни – приказваме за дефицити от позиция на стандартите на НАТО, условията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група би трябвало да има артилерия с диаметър, какъвто ние нямаме. Това е един от детайлите, за който ще бъде направено питане. С американските представители ще беседваме по необятен кръг от тематики в границите на стратегическото партньорство сред двете страни. Вероятно ще имаме връзка по тематиката дали американски сили могат да вземат участие в състава на българската батальонна бойна група. Финалните решения ще се вземат след диалози на друго ниво“, изясни Янев.

По думите му никой не ни постанова решения, свързани с нашата сигурност.

„ В съюзен формат решенията се взимат след съвещания и с консенсус, като всяка една страна членка показва своята суверенна национална позиция. България е суверенна страна и всички решения за предприемане на съответни дейности в региона на защитата се вземат от българското държавно управление и Народното събрание“, сподели Янев.

Според него районът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически рецесии от края на Студената война насам.

„ Това предизвикателство изисква от нас да реагираме съответно и да действаме самоуверено, уверено и национално отговорно“, уточни Янев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР