Само противниците на Съединените щати търсят алтернатива на долара. Съюзниците

...
Само противниците на Съединените щати търсят алтернатива на долара. Съюзниците
Коментари Харесай

Би Би Си: Развитите демокрации не са алергични към долара

Само съперниците на Съединените щати търсят опция на $. Съюзниците на Америка в лагера на развитите демокрации не са алергични към $, се споделя в разбор на Би Би Си.


Доларът господства в света от средата на предишния век и от самото начало му се предричаше скорошна и неизбежна гибел. Американската валута беше заровена както след въвеждането на европейската валута - еврото, по този начин и след международната финансова рецесия, почнала в Съединени американски щати през 2008 година След нахлуването на Русия в Украйна още веднъж се заприказва за края на $ като международна аварийна и разплащателна валута.

Какво се промени през последното десетилетие и би трябвало ли този път да се има вяра на прогнозите?

Три обстоятелството са обнадеждаващи за тези, които залагат против $. Първо, главният противник на Съединени американски щати, Китай, изпревари Европейски Съюз по стопански размер и догонва Съединени американски щати.

Второ, вътрешните пререкания и протекционизмът подкопават репутацията на Съединени американски щати като свръхнадежден кредитополучател и заемодател от последна инстанция. Ярък образец за това е неотдавнашната изкуствено основана опасност от първия банкрут в историята на Съединени американски щати.

И трето, американците все по-често употребяват $ вместо самолетоносачи и безпилотни самолети, с цел да санкционират страни, които заплашват Съединени американски щати или съдружниците им.

Засега нито един от тези три аргумента за идното повяхване на $ не звучи безапелационно.

В последна сметка Америка избегна банкрута, като за следващ път сподели, че репутацията ѝ на водещ и най-надежден дебитор в света е по-важна за нея даже от личните ѝ жители. Белият дом се съгласи да направи бюджетни съкращения, с цел да реализира компромис с опозицията.

Що се отнася до невижданите финансови наказания против Русия поради войната в Украйна, те бяха наложени освен от Съединени американски щати, само че и от Европа, Англия и Япония. Засега бягството от $ като аварийна валута е съпроводено с растеж на еврото и йената - техният дял набъбна с 5% през предходната година.

Оказва се, че отърваването от $ не е задоволително, с цел да се предпазим от западните наказания. Необходима е нова аварийна валута.

Единственият действителен кандидат отвън Запада е Китай. Но китайският юан съставлява единствено 3% от международните запаси и му предстоят десетилетия, с цел да се трансформира в действителна опция на $.

Губи ли доларът известност?

Доларът има две значими функционалности, които го вършат съществена международна валута.

Първо, доларът е аварийна валута. Той се употребява за запазване на непотребни пари от тези, които разполагат с тях.

Второ, доларът е разплащателна валута. Не единствено американците, само че и целият свят заплаща за артикули и услуги с него.

Доларът става все по-силен като разплащателна валута, макар енергичните опити на Китай, Русия, Бразилия, Индия и други разрастващи се стопански системи да търгуват в рупии и юани. Повече за това по-долу, само че първо за главната функционалност на $ като аварийна валута.

Въпреки това делът на $ понижава и по последни данни на МВФ е достигнал най-ниското си ниво от 1995 година насам.

Водят се яростни диспути за степента и скоростта на понижаване на запасите в долари.

Според някои нещата са станали доста по-драматични през 2022 година поради невижданите финансови наказания против Русия.

„ Доларът губи позицията си на аварийна валута доста по-бързо, в сравнение с нормално се счита “, написа гуруто на валутните пазари Стивън Лий Джен, който е работил в „ Морган Стенли “ и МВФ. „ В продължение на две десетилетия делът му непрекъснато понижава, само че през 2022 година темпът на този спад се е нараснал 10 пъти “.

Според неговите калкулации доларът е изгубил 11% от каузи си от 2016 година насам и двойно повече от 2008 година насам.

Други настояват, че Джен преувеличава и че като цяло международните аварийни валути въобще не са се трансформирали в годината на съветското навлизане в Украйна.

„ Нека единствено да кажа, че изрично не съм склонен с това. Всъщност делът на $ в запасите през 2022 година въобще не се е трансформирал “, дава отговор Брад Сетсър, експерт по валутите в американския мозъчен концерн Съвет по външни връзки (CFR).

Според неговите калкулации спадът на каузи на $ в данните на МВФ се дължи не на бягство от американската валута в отговор на глобите против Русия, а на преоценка на главния актив, в който се държат насъбраните доларови запаси - американските държавни облигации.

Цените им се намаляват, защото лихвите по заемите в Америка се покачват. През 2022 година това се случва по-бързо, в сравнение с в страните, емитиращи други аварийни валути, заради което делът на $ в запасите понижава, споделя Сетсър.

„ А в случай че коригирате данните на МВФ за преоценката на американските държавни облигации, въобще не виждам бягство от $. Нещо повече, през 2022 година никоя друга аварийна валута не е била толкоз търсена, колкото $ “, твърди Сетсър.

Забавилото се заравяне на $

За края на господството на $ се приказва с почти едни и същи думи от половин век или повече, отбелязва историкът на парите и финансовата система Нийл Фъргюсън.

При неотдавнашното си посещаване в Китай бразилският президент Лула да Силва съобщи, че всяка вечер го преследва въпросът: за какво всички търгуват в долари, кой реши това?

Френският президент Шарл дьо Гол има сходна забележка през 1965 година, а неговият финансов министър и предстоящ президент Валери Жискар д " Естен стартира израза „ несъразмерна привилегия “, който от този момент е постоянно срещана фраза в полемиките за идното проваляне на $.

Доларът е заровен изключително пламенно при започване на века с появяването на еврото - общата валута в Европа, където стопанската система е не по-малко развита и сравнима по мярка със Съединени американски щати.

Въпреки това за 20-те години на циркулация на еврото доларът е изгубил единствено 10% от каузи си в международните запаси - при започване на века той е бил към 70%, а в този момент е към 60%.

Това е в запасите. А в изчисленията въобще нищо не се трансформира. Доларът остава преобладаващата валута.

По данни на Банката за интернационалните разплащания (БМР) делът на $ се колебае сред 80 и 90 % през последните над тридесет години. А в последно време той набира известност, вместо да я губи: през 2010 година на $ се падат 85% от всички интернационалните разплащания, а през 2022 година - 88%.

Фактът, че доларът остава главната разплащателна валута, поддържа и позицията му на съществена аварийна валута, защото е по-добре да се икономисва за черни дни във валута, която е по-евтина и в която по-лесно се заплаща за сериозен импорт и се погасяват външни задължения, когато този черничък ден настъпи.

Освен това всички заплащания в долари минават през американските банки - най-големите в света - и управляващите в Съединени американски щати на доктрина имат опция да наблюдават придвижването на парите.

Плащанията в юани и други валути отвън западната финансова система са скрити от погледа им, изключително в случай че се регистрират от банки, заобикалящи интернационалната система SWIFT.

Защо всички търгуват в долари

Стивън Лий Джен твърди, че доларът в последна сметка ще загуби цената си и като разплащателна валута. Той предизвестява, че това обаче не е нещо близко, тъй като в света няма опция на американските финансови пазари - никой не се приближава до тях по мярка, дълбочина, непоклатимост и отвореност.

Петролът, главната международна суровина, е отлична илюстрация на това.

Индия може да заплаща в рупии за съветски недопечен нефт, а Китай - в юани за саудитски нефт. Но главната валута на петролния пазар към момента е доларът, защото търговията с финансови контракти за нефт на западните тържища за долари надвишава неведнъж размера на търговията с физически количества първични материали във всички валути взети дружно.

От всички разрастващи се страни единствено Китай е в положение да оспори позицията на Съединени американски щати като международен финансов център. Но за задачата ще би трябвало да сътвори собствен личен бездънен, отворен и ликвиден пазар на финансови контракти за първични материали.

Само преместването на физическата търговия с нефт в Шанхай не е задоволително - до момента в който финансовите принадлежности се търгуват в Ню Йорк, доларът не е в заплаха.

Дори в случай че Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, се съгласи да продава целия си нефт за юани на Китай, най-големият покупател на нефт в света, делът на Шанхайската енергийна борса ще се усили единствено с 2 процентни пункта до 7% от международния пазар на нефт от сегашните 5%, съгласно калкулации на норвежката банка DNB, представени от вестник „ Файненшъл таймс “.

Страхуват ли се Съединени американски щати от залеза на $?

Въпросът е извърнат с главата надолу, дава отговор някогашният финансов министър на Съединени американски щати Лари Съмърс. Достатъчно е да си напомним за какво доларът размени паунда като аварийна валута.

„ Историята дава явен отговор: доларът може да загуби статута си на аварийна валута, само че когато това се случи, ще имаме по-големи проблеми. Защото в случай че доларът загуби статута си, това ще бъде единствено вследствие на спада на престижа и въздействието на Съединени американски щати в света. И тъй като влязохме в нестабилен дълг “, сподели той наскоро, в разгара на рецесията към тавана на държавния дълг, която заплашва Америка с банкрут.

Желанието или нежеланието на Съединени американски щати да запазят хегемонията на $ в света не е задоволително - не можеш да се наложиш, съгласява се със Съмърс валутният гуру Джен.

„ Доларът към момента има големи преимущества като интернационална валута, основно с помощта на гигантските, ликвидни и добре функциониращи финансови пазари. Продължаването на тези предпоставки обаче не е предопределено “, предизвестява той.

„ Ако Съединени американски щати позволяват нови неточности и престанат да проучват предишните, ще пристигна време, когато светът интензивно ще заобикаля $. Много страни към този момент се пробват да се откажат от него, даже и да не е по силите им да го създадат “.

Страните с големи търговски остатъци, като Китай или Саудитска Арабия, просто няма къде другаде да вложат спестяванията си. Няма налични и ликвидни други възможности на доларовите активи, в които да се влагат трилиони.

Някои изтъкнати специалисти даже настояват, че хегемонията на $ вреди на Съединени американски щати и че да бъдеш емитент на главната аварийна валута в света е задължение, а не привилегия.

Търсенето на доларови активи разрешава на Съединени американски щати да финансират големи търговски и бюджетни дефицити. В това няма нищо хубаво, твърди от години американският икономист Майкъл Петис от Центъра „ Карнеги “ в Пекин.

„ Притокът на задграничен капитал в Съединени американски щати не води до увеличение на вложенията. Той единствено потиска спестяванията и раздува дълга “, твърди той. „ А финансовите пазари оказват помощ на стопанската система единствено до избран миг, след който те облагодетелстват повече банките, в сравнение с производителите “.

„ Отпадането на $ би било от изгода за международната стопанска система и изключително за Съединени американски щати. Но за страните с търговски остатъци то ще бъде мъчително “, написа Петис.

Тези страни създават най-вече първични материали или артикули (като Русия или Китай) и съхраняват остатъците от спестявания в долари. По този метод комерсиалният недостиг на Съединени американски щати им разрешава изкуствено да поддържат остатък и слаб валутен курс, с цел да подобрят конкурентоспособността на своите производители и да подтиснат вътрешното търсене.

Това им разрешава да отсрочат преструктурирането на стопанската система от стопанска система, учредена на ресурсите или производството, към съвременна стопанска система, в която потреблението пораства дружно с приходите и ролята на жителите в обществото.

Има ли опция на $?

Историкът Фъргюсън има хвъркат откъс и за този въпрос - на някогашния финансов министър на Съединени американски щати Лари Съмърс, чийто автограф стои върху банкнотите на $.

„ Няма сурогат на нищо “, споделя Съмърс през 2019 година

Според него няма опция на $, тъй като „ Европа е музей, Япония е старешки дом, Китай е затвор, а биткойн е опит “.

Единствената действителна опция на западните валути за разпространение на запаси би била юанът, само че за задачата Китай ще би трябвало да промени доста неща. Ще са нужни промени и отвореност, занемаряване на тласъците за икономисване и унищожаване на контрола върху капитала.

Междувременно активите в юани имат проблеми и с трите съществени функционалности на запасите: 1) опазване на капитала, 2) повишаване на капитала 3) и ликвидност - т.е. да можеш да продадеш актива на настоящата пазарна цена когато и да е, а не с голяма отстъпка.

С ликвидността има огромни проблеми, защото Китай лимитира както задграничните вложения на своите финансови пазари, по този начин и износа на капитали.

Ако тези ограничавания бъдат отстранени, частният капитал ще напусне Китай в търсене на юрисдикции с по-добра отбрана на правата на благосъстоятелност, споделят специалистите. Юанът ще отслабне и ще се сбогува с повишаването на капитала.

Комунистически Китай няма да може да се конкурира със Съединени американски щати в отбраната на правата на благосъстоятелност без съществени промени от революционен мащаб през идващите десетилетия, даже в случай че Съединени американски щати са подготвени да лимитират тези права (но не и да експроприират собствеността) за тези, които са попаднали под наказания.

Въпреки това юанът би могъл последователно да се трансформира в аварийна валута без огромна либерализация на финансовите потоци, признават икономисти.

Китай интензивно предизвиква комерсиалните разплащания в своята валута и по този метод централните банки на комерсиалните му сътрудници последователно натрупват юани, настояват американски и европейски икономисти в неотдавнашно изследване.

„ Подходът на Китай към интернационализирането на валутата му не води до доминиране на юана, а по-скоро до многополюсен валутен свят, в който доларът, еврото и юанът ще съществуват взаимно “, пишат те.

Вярно е, че към момента следва дълъг път. Едно е да можеш да съхраняваш пари в юани, друго е да искаш да го правиш.

Възможността да се купуват и продават долари по целия свят е неограничена, до момента в който юанът отвън Китай се търгува единствено в Хонконг и две дузини по-малки центрове.

Офшорните депозити в юани в доларово изражение са стотици милиони спрямо десетки трилиони в офшорни долари. Китайските валутни суапове (взаимни депозити в техните валути) с централните банки на към 40 страни едвам надвишават равностойността на половин трилион $. Суаповете в Съединени американски щати са неограничени.

Историкът Фъргюсън назовава конкуренцията сред $, еврото и юана за владичество „ конкуренция на костенурките “.

Той напомня, че преходът от първото място на паунда към $ е бил доста еволюционен и паундът към момента е аварийна валута, въпреки и на четвърто място след японската йена.

Според Фъргюсън с такива темпове юанът ще стане третата аварийна валута в света след $ и еврото след към двадесет години, към 2043 година

Никой даже не загатва първото място.

Нещо повече, към този момент единствено съперниците на Съединените щати търсят опция на $. Съюзниците на Америка в лагера на развитите демокрации не са алергични към $.

Тъй като на тях се пада съвсем половината от международната стопанска система, а на Съединени американски щати - още 20%, доларът ще остане преобладаващата международна валута в обозримо бъдеще. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР