Само преди седмица, заради проливните дъждове язовир Огоста край Монтана

...
Само преди седмица, заради проливните дъждове язовир Огоста край Монтана
Коментари Харесай

След обилните валежи в Северозападна България - какво е състоянието на язовирите

Само преди седмица, поради проливните дъждове язовир " Огоста " край Монтана беше достигнал най-високото си равнище от 2014 година насам. За първи път е имало интензивни превалявания от 100 литра на квадратен метър на четири места във водосборната област, което е довело до огромен отток на водата и тя е заляла лодки и каравани на брега на язовира.

Язовир " Клисурица " доближи сериозни квоти и имаше заплаха от преливане на язовирната стена. Заради това са били подхванати незабавни ограничения, даже и евакуация на част от популацията на село Клисурица, както и ограничения по бързото намаляване на равнището на язовира.

" Към този миг ситуацията там се е поуспокоило. Беше докарана профилирана техника и помпи, благодарение на които продължава да се намалява равнището на язовира, с цел да не стигне при възможен идващ дъжд да се стигне до същата обстановка. След дъжда, който се изля над община Берковица, имаше известно повишаване на равнището на язовир " Огоста " като към 22:00 часа нощес отворихме главния изпускател и считам, че до края на деня ще се стабилизират нещата и няма да се допусне в допълнение повишаване ", изясни инж. Игор Репкин - " Напоителни системи ", клон Мизия.

След изпускането, равнището на язовира е намалено с към 60 см или са изпуснати към 40 млн. куб. метра вода в долното и междинното течение на реката.

Жители на Монтана пък алармираха до Българска национална телевизия и за различен проблем на язовирната стена.

Петър Пенчев: " От дъното на стената има един избил сондаж. От време на време се източва в една шахта вътре. Шахтата има сензор и като се изпълни потегля водата ето тук. На десетина минути се включва водата от тунела и от тук тече. Според данните, вътре не би трябвало да има течове. Едно писмо на някогашния началник на " Напоителни системи " - Враца преди две години написа за заплахата от тази вода и искаше да се направи експертиза. Вече една година българските управляващи не извършват решението на експертния съвет. Аз се надявам на акад. Денков като академик да извърши на своите сътрудници решението. "

Вижте повече в директното включване на Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР