Само преди седмица бъдещето изглеждаше много по-ясно - преговорите за

...
Само преди седмица бъдещето изглеждаше много по-ясно - преговорите за
Коментари Харесай

Капитализмът беше суспендиран

Само преди седмица бъдещето изглеждаше доста по-ясно - договарянията за държавно управление се случваха обществено, а коронавирус епидемията най-малко в България изглеждаше, че се успокоява. В последните дни обаче нещата се обърнаха.

Разговорите за болшинство минаха в типичен пазарлък сред четирите партии, в който се приказва за министерства, сфери на въздействие и се счита доста деликатно кой какъв брой " ресурсни " места ще има. Иначе казано, какъв брой обществени пари ще ръководи. За разлика от предходната седмица в този момент договарянията са изцяло секрети. Не се знае къде и по кое време се случват и никой не споделя нищо от тях. Твърде евентуално и те не се водят по едно и също време с всички, а водещата партия в възможната бъдеща коалиция - " Продължаваме промяната ", провежда самостоятелни диалози с останалите три и се пробва да откри някакъв баланс сред тях . Резултатът (към момента на публицистично привършване на броя в сряда вечерта) демонстрира, че държавно управление най-вероятно ще има, само че и че сега тече бурно преструктуриране на изпълнителната власт. Видимата цел е да се разместят " ресурсите " на някои министерства, тъй че, в случай че те отидат в партия, която има история, свързвана с корупция, или подозрения, че желае да се занимава с това, вредата въпреки всичко да не е толкоз огромна. Или най-малко да се подсигурява, че няма цялостен един бранш да попадне (или по-скоро да остане) под подозрителен надзор. Така да вземем за пример организацията по храните - една от бухалките на Движение за права и свободи за надзор над целия бранш, може да мине на непосредствено послушание на премиера (който и да е той), а ръководството на евросредствата в земеделието да отида към Министерството на финансите. В идващите дни договарянията ще са в пикова фаза и има късмет още в края на тази седмица да са ясни по-конкретните контури на държавното управление. (Какво е ясно досега - вижте.)

Освен прекосяването на договарянията за държавно управление в изцяло загадка фаза тази седмица се промени и обстановката с коронавирус епидемията по света. Появата на новия вид на вируса - омикрон, внезапно изтри чувството за предвидимост, което бяха основали имунизациите. Допреди няколко дни прогнозата за идващите месеци беше ясна - страните с огромен % имунизирано население ще имат ниска смъртност от COVID-19. Сега теоретичната опция омикрон да заобикаля изкуствения и естествения имунитет хвърли част от държавните управления в същинска суматоха. Тя докара до затваряне на граници и въвеждане на спомагателни условия за влизане в доста страни, до момента в който се откри какъв брой тъкмо е рисков новият вид. Сценариите не са единствено негативни - може да се окаже и че той протича по-леко, в каквато посока учените предричаха още от началото на пандемията, че той ще еволюира. (В ще прочетете какво е ясно досега за живота и работата през идващите месеци.)

И тъй като животът не е единствено зараза и тежки договаряния за държавно управление, с някогашния гръцки финансов министър Янис Варуфакис. На пръв взор за някои хора може би ще бъде необичайно той да се появи точно в " Капитал " - въпреки всичко това е индивидът, който преди няколко години написа предговора към ново издание на " Комунистическия манифест " на Карл Маркс. Варуфакис, несъмнено, не е болшевик, само че е дотолкоз интелектуално самостоятелен, че няма никакъв проблем да дефинира себе си като болшевик. Неговата рецензия към капитализма стъпва върху някои постановки на Маркс, само че и ги развива с образци и разсъждения за това какво се случва през днешния ден. Никой не трябва да бъде изумен от това, че тук се разгласява изявление с него - " Капитал " почита всички умни хора и обича да им дава думата, даже и идеологически от време на време те да тичат в друга писта. Иначе Варуфакис е критик на капитализма, само че не и негов съперник. Дори в противен случай - последните му мнения за реакцията на Европейски Съюз на коронавирус рецесията са, че това е продължение на напъните на съюза да суспендира капитализма, с което приготвя доста огромна рецесия.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР