Само преди няколко седмици в Англия все още се живееше

...
Само преди няколко седмици в Англия все още се живееше
Коментари Харесай

В Англия - възрастните вкъщи за три месеца

Само преди няколко седмици в Англия към момента се живееше обикновено, въпреки и да имаше напрежение поради ковид. Хората се опитваха да пазят отдалеченост, миеха си като луди ръцете, майтапиха се, само че излизаха въпреки всичко по събития - с нараснало внимание.

В началото на март позицията на държавното управление бе противоположна на тази на множеството страни с крути ограничения, разчиташе се на придобиване на така наречен стаден имунитет. Така бе и в Швеция, както и в Нидерландия. На 12 март обаче излезе отчет на учените, от който стана ясно, че има заплаха да загинат не стотина, а стотици. Това тотално промени политиката на кабинета " Джонсън ".

Постепенно, само че бързо, държавното управление взима ограничения и по този начин поозапти " стадото ", без да употребява термини като " изключително състояние ". Възрастните над 70 години би трябвало да живеят по къщите си, самоизолирани, цели три месеца! Да разчитат на децата си да им пазарят. На 20 март бяха затворени заведенията за хранене и пъбовете, останаха единствено местата за продажби на храна за у дома - тейкауей. Затвориха курорти и къмпинги. Хлопнаха порти театрите, концертните зали, стадионите.

На 22 март бе Денят на майката - обичан и известен празник тук, като нашия 8 март. Ден преди този момент министър председателят прикани хората да не посещават майките си, тъй като това би било извънредно рисково! С неговите апели обаче не всички се съобразиха.

На 23 март в 8,30 ч. вечерта Борис Джонсън разгласи " national emergency ", т.е. изключително състояние. Спешните ограничения затвориха съвсем напълно Британия. Училища, колежи и университети заключиха порти за неопределен срок. Тази година децата няма да се явяват на изпити. Сега армията от деца и младежи се чуди какво да прави и по какъв начин да не полудее от безучастие. Само децата на медицински служащи и служители на реда - така наречен основни служащи, имат право да учат в учебно заведение, защото няма кой да ги гледа.

Майките обаче не могат да не разхождат бебетата, притежателите на кучета няма по какъв начин да не излизат. Големите хранителни вериги и даже по-малките магазинчета сложиха рестрикции - пазари се един по един, най-много по два продукта, с цел да се пресече презапасяването. В първия ден, когато затвориха учебните заведения, имаше огромно презапасяване - изчезнаха картофите, лукът и морковите. След ден-два лавиците бяха още веднъж съвсем цялостни. Появява се ту един, ту различен недостиг. Отначало изчезнаха дезинфекционните гелове за ръце, последваха ги течните сапуни, тоалетната хартия, избрани храни като тези в железни кенчета. Хранителните вериги дават най-хубавото от себе си, почистват с препарати дръжките на количките за извършване на покупки, зареждат постоянно.

Към армията нови безработни от заведения за хранене, хотели, пъбове, курорти се прибавиха и тези от магазините за облекла, козметика и прочие Магазините последователно хлопваха кепенци, а след изключителните ограничения затвориха всички, като се изключи питателните и аптеките.

Хората би трябвало да не излизат, да работят от къщи, като се изключи тези от основните специалности. Могат по веднъж на ден да излизат за извършения или разходка, при съблюдаване на отдалеченост от два метра между тях.

Не доближават защитните средства

Маските и защитните костюми са в недостиг в здравната система, лекари и сестри не се усещат в сигурност. В първите дни на ограниченията против вируса управляващите и учените обясняваха, че маските не оказват помощ и са нужни единствено за медицинските лица. Препоръчваха маски да носят единствено заболели хора, с цел да не заразяват другите. Това наподобява подейства, тъй като хора с маски съвсем няма по улиците. Ако човек си постави маска, останалите го гледат като болен и опасен; молят го, в случай че е здрав, да я смъкна, а в случай че е болен, да не върви на работа. Имаше подобен случай с българка, работеща в пицария. Правителството бързо взе ограничения за нови огромни доставки на защитни средства за здравната система. Тук чакат обстановката да се утежни като в Италия, преди да спадне кривата на вируса. Лондонската зала " Ексел ", в която нормално има юношески фестивали и концерти, бе превърната в болница с 4000 кревати.

Още от първите дни започнаха полемики по медиите по какъв начин да се омекоти идната икономическа рецесия. Много хора останаха без работа, предприемачите - без бизнес, служащите - без заплати. В момента се афишират работни места главно в магазините за храни, както и в хранителната промишленост. Кризата се отрази и на

българските общности

Някои българи бяха пуснати в неплатен отпуск без съответен период, де факто останаха безработни.

Дни преди да се затворят учебните заведения за неустановен интервал и да се помолят възрастните да се самоизолират за три месеца, имаше полемики в медиите какви ограничения са верни - някои призоваваха за фрапантни като в доста европейски страни, други подкрепяха по-меките, тъй като съгласно тях изключителните ограничения са симптом на тоталитаризъм. Политици и лекари използваха думата " апелирам ", а не " неразрешено ". На 22 март лондонският кмет Садик Кан прикани по малкия екран лондончани да съблюдават наредбите, защото има доста хора, безотговорни към себе си и към другите. Той употребява три пъти думата " апелирам ": рlease, please, please.

Отпадна делението на консерватори и лейбъристи

на брекзитиери и римоанъри, по какъв начин да се работи в този сериозен миг спореха даже съпартийци консерватори. Джереми Корбин като водач на опозицията подлагаше на критика не ограниченията, а неналичието на задоволително поддръжка за стопанската система. Много са огромните въпроси - запазване на физическото здраве, само че и на стопанската система.

Грижата за психологичното здраве на нацията е не по-малко значително, мнозина се опасяват, не могат да спят. Организациите за психологично здраве като Mind дават препоръки какво да се прави в самоизолация, с цел да поддържаме духа си. Актьорът Стивън Фрай като ръководител на Mind даде изявление по малкия екран. По медиите човек може да чуе хубава музика, да гледа отпускащи сериали, само че няма по какъв начин да се заблуди, като види леко напрегнатите лица на водещите. Те обаче се стараят да поддържат ведри лица, тъй като знаят, че би трябвало да поддържат фена.

По развлекателните страници на пресата се явиха материали по какъв начин да останем в добра форма, до момента в който сме изолирани; препоръки за физически извършения, занимания в градината, кулинария и прочие Мнозина, които преди са разчитали на сандвичи от кафетата и на полуготови храни от супера, в този момент са се захванали да се учат на готвене у дома и на обикновено градинарстване. Медиите не пропуснаха да иронизират звездите, които още веднъж прекаляват с показни акции - вършат си дизайнерски маски като Гуинет Полтроу, извършват неуместно песните си вкъщи като Мадона. Те, както постоянно, целят да покачат интереса към личните си персони.

Военновременият дух ще ни избави, обявиха някои ветерани, по радиото пускат песни на най-известната певица от Втората международна Вира Лин, повдигала духа на бойците. На 20 март тя отпразнува рожден ден, стана на 103 години! Принц Уилям и Кейт, т.е. херцогът и херцогинята на Кеймбридж, отидоха при лекари и сестри в Кройдън, с цел да покажат цялостната си поддръжка. Междувременно на 25 март стана ясно, че и принц Чарлз се е заразил с ковид.

Икономическите ограничения

Парламентът гласоподава сериозен бюджет за справяне с последствията от вируса. Дни по-късно финансовият министър разгласи фрапантни ограничения за подкрепяне на ненадейно обеднелите, а такива са съвсем всички работещи. Ще бъдат изплатени 80% от заплатите даже на хората от частните компании. Самонаетите минаха в тима на тези, които аплайват за обществени помощи. Разшириха таваните на финансова поддръжка на главната обществена помощ, наречена повсеместен заем. Общо 250 милиарда паунда е стимулиращият пакет, което е 12,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Само за два-три дни половин милион души, останали без работа, са кандидатствали за повсеместен заем.

Преди дни слух обиколи страната - че Лондон ще бъде затворен. Той обаче бе опроверган, ръководещите не посмяха да подхващат такава фрапантна мярка, без значение, че една трета от случаите на инфектирани са в английската столица. Армията се приготвя за помощ на лечебните заведения. Не е изключено да има нови незабавни ограничения в идващите дни. Сухите научни модели допускат, че обществените рестрикции ще продължат до края на годината. Но държавното управление се надява през идващите три месеца да се обърне наклонността и обстановката да бъде овладяна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР