Само преди два дни отбелязахме Световния ден на доброволния кръводарител

...
Само преди два дни отбелязахме Световния ден на доброволния кръводарител
Коментари Харесай

Мотивацията да даряваш кръв отново и отново

Само преди два дни отбелязахме Световния ден на доброволния кръводарител и това още веднъж извади на дневен ред казуса с дефицита на доброволни кръводарители у нас.

Именно тези хора са извънредно значими, с цел да могат лечебните заведения да поддържат по този начин нужния запас от кръв, нужен за спасяването на човешки животи. Двама мъже от Велико Търново от години кръводаряват непрестанно, помощта им е скъпа в битката за живот.

Радослав Георгиев споделя, че малко откакто навършил пълноправие един апел за незабавна потребност от кръв го предиздвикал за първи път подари и от този момент до в този момент кръводарява по няколко пъти в годината.

" Между два и четири пъти годишно. Мотивацията е тъкмо тази, че кръвта е скъпа и доближава до някой, който има потребност от нея. Ползите за мен са общоизвестни, че е хубаво кръвта на известно време да се регенерира, т.е. процесът на кръводаряването спомага за нараснал имунитет на тялото ", показа Радослав Георгиев.

По сходен метод преди години стартира постоянно да кръводарява и Александър Петров, който е приел, че това е неговият метод да помогне за спасяването на човешки животи.

" За разлика от доста други дарявания и помощ, тук няма по какъв начин да бъде злоупотребено с това. Ако индивидът има потребност от кръв, това в действителност значи, че е стигнал до точка, в която нищо друго не би помогнало. Така, че това е нещо, с което в действителност спасяваш живот и помагаш на някого и няма по какъв начин да бъде злоупотребено с него ", добави Александър Петров.

За страдание в последните години у нас са малко хората като Радослав и Александър. Данните демонстрират, че нормално даряваме кръв единствено когато наш непосредствен има потребност, което прави извънредно мъчно поддържането на болничните запаси.

" Няма задоволително доброволни кръводарители, призоваваме хората, те са известени и знаят, че е належащо, чакаме ги. Важно е, с цел да може да имаме запас от кръв, с цел да можем да посрещнем всяка потребност. Най-вече, с цел да можем да посрещнем неща, които са непредвидими, произшествия и обстановки, в които ще има потребност от доста кръв ", сподели още доктор Милена Мирчева, Отделение по трансфузионна хематология към МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов " във Велико Търново.

Кръводарител може да бъде всеки пълновръстен и здрав човек, а единствено с едно кръводаряване в действителност можем да помогнем за спасяването на няколко човешки живота.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР