Само от събирането на такси Агенцията по геодезия, картография и

...
Само от събирането на такси Агенцията по геодезия, картография и
Коментари Харесай

Шефът на кадастъра в Пловдив: Вкарваме в бюджета 2,5 млн. лв...

Само от събирането на такси Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Пловдив способства с 2,5 милиона лв. към републиканския бюджет. Това сподели пред " Марица " шефът на Агенцията в града под тепетата инж. Никола Бадев. 

По думите му в Пловдив чиновниците на кадастъра са общо 22. От тях половината се занимават с приемане на документи и деловодна работа, други 5 правят регистрации, изработка на скици и схеми, а останалите обработват преписки. " В момента отсъстват 8 души, а останалите поемат цялата активност, която би трябвало да се прави ", уточни Бадев.

Той акцентира, че дейноста на службата по кадастър не е единствено обслужването с кадастрална информация, изменение на карта и попълване на регистрация в кадастралния указател на недвижимите парцели. " В абревиатурата АГКК има геодезия, която тук не се визира, има картография  за която никой не приказва. И на последно място е кадастъра, което е единствено една част. Тоест, хората не подозират какъв размер от работа правим. Никой не знае, че се работят кадсстралните карти на три общини – Хисаря, Съединение и Стамболийски, които са с общо над 30 обитаеми места. Цялата процедура по приемане, одобрение и надзор на направените кадастрални карти, преместването на информацията в осведомителната система, с цел да може хората да бъдат обслужвани с нея, се прави от нас. След това имаме грижа по непрекъснатата поддръжка к и непрекъснатата актуализация на самата информация и наличие на кадастралната карта ", сподели инж. Бадев.

Той уточни, че стачката, която се организира през днешния ден сред 10 и 11 часа, е с три съществени претенции - заслужено възнаграждение за размера труд, т.е. нарастване на заплатите с най-малко 20 %, нарастването да стане с дата от 1 октомври, както и нарастване на бройките работещи в Агенцията, които се дефинират с разпореждане на Министерски съвет. " В момента те са 417 души в цялата страна, в службите по кадастър са 334 или приблизително по 12 души на работа ", сподели още Бадев. По думите му работа, която преди години се е правила от над 200 души, в този момент се извършва от 10. 

Инж. Бадев даде образец с други европейски страни. Посочи, че в Чехия да вземем за пример към 2002 година тази активност се изпълнявала от 5500 души. В Дания и Холандия пък от 3500 души. Дори в прилежаща Северна Македония, която е три пъти по-малка от България, има три пъти повече чиновници в Агенцията -над 1200 души, посочи Бадев и дефинира всичко това като абсурд. Според него чиновниците в Пловдив би трябвало да се усилят най-малко 3 пъти, с цел да се прави цялата активност безпроблемно и без свръхнатоварване. 

На ден обслужваме по 300-350 души, акцентира шефът на кадастъра в града под тепетата. 

" Когато беше признат Закона за кадастъра и имотния указател през 2000 година, тогава имашпе записан текст, че 75 % от постъпилите такси и други финансирания би трябвало да остават в Агенцията за материално стимулиране на чиновниците, за образования, за писалищен материали и така нататък Никога не сме ги изполвали, след това този текст отпадна ", разяснява Бадев.  

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР