Само няколко часа след като върху цели на украинска територия,

...
Само няколко часа след като върху цели на украинска територия,
Коментари Харесай

Слабото звено Черно море. Може ли Турция да затвори Босфора за руски кораби

Само няколко часа откакто върху цели на украинска територия, Украйна насочи съответна молба за помощ. Призивът й се оказа в като че ли непредвидена посока: стараната изиска помощ не от Запад, а от Юг.

В четвъртък посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар заяви, че страната му е поискала от Анкара да затвори Босфора и Дарданелите за съветски кораби.

"Турция не би трябвало да остава безпристрастна. Призоваваме Турция да бъде дейна, самодейна и да помогне на Украйна ", сподели Боднар след срещата си с турския заместник-министър на външните работи.

Какво обаче значи да се затворят Босфора и Дарданелите? Има ли Турция правото да го направи? И оказва ли се Черно море едно от слабите звена както на Украйна, по този начин и на НАТО? Отговорите на тези въпроси са в идващите редове.
Може ли Турция еднолично да затвори проливите
Посланикът на Украйна в Анкара заяви, че настояването му за затваряне на Босфора и Дарданелите за съветски кораби сега се преглежда от турските управляващи. Киев е изискал и друго от Турция: страната да затвори въздушното си пространство и да наложи наказания на Москва.

Но по-важно в тази ситуация е първото искане. Дарданелите са проливът, който свързва Средиземно с Мраморно море, а Босфорът от своя страна свързва Мраморно с Черно море. С това двата протока имат основно значение, защото съставляват единственият път, по който съветски кораби, ситуирани в Балтийския или Средиземноморския басейн, могат да се присъеднят към съветския черноморски флот и надлежно да доближат и до украинския бряг.

Движението през двата пролива се регламентира от Конвенцията от Монтрьо. Тя е подписана през 1936 година и съгласно нея Турция има цялостен надзор върху проливите. Това дава право на страната при положение на война да затваря проливите за задгранични военни кораби.

В спокойно време пък конвенцията подсигурява свободното прекосяване на цивилен кораби и лимитира прекосяването на кораби, които не принадлежат на шестте черноморски страни (Турция, Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България).
 Руската подводница
Корабите на нечерноморска страна не могат да надвишават 30 000 тона и могат да останат в района не повече от 21 дни. Нечерноморски страни също по този начин нямат право да изпращат подводници през проливите. Тези ограничавания не важат за страните от района. Сред тях обаче единствено Турция разполага със лични подводници.
Кой с какво разполага в Черно море
С това поражда и въпросът за военноморския флот на Украйна. Когато Русия анексира Крим през 2014 година, Украйна загуби огромна част от флота си, защото той беше ситуиран точно на Кримския полуостров.

Днес Киев има доста лимитирани военноморски качества, които съгласно показателя Global Fire Power включват единствено една фрегата, една корвета, един миночистач и към дузина бойни катери (които при бойни дейности се употребяват най-вече за защита на кораби).

За сравение Русия разполага с една от най-големите военноморски флоти в света. Според данни, представени от профилираното издание Naval News, сега 49 военни кораба и 7 подводници се намират съответно във водите на Черно море. Сред тях е и ракетният крайцер "Москва ", който е най-големият надводен транспортен съд в целия черноморски район.

По-рано този месец 6 съветски кораба, както и една подводница минаха през Босфора и Дарданелите. Според обяснението на Москва тогава те дойдоха в Черно море за провеждането на учения. С настояването си към Турция да затвори проливите Украйна пробва да избегне точно идването на спомагателни съветски кораби от други води в Черно море.

Според специалистите надмощието на съветския черноморски флот е несъмнено, макар опитите на Украйна да обнови своите качества. Въпреки че през последните години Киев закупи от Анкара съвременни турски дронове, това няма да е задоволително за отблъскването на съветско нахлуване по море.

Според откривателя Стивън Хоръл от Центъра за разбор на европейските политики (Center for European Policy Analysis) съветският флот е задоволително мощен, с цел да блокира всички украински пристанища и по този метод да нанесе големи вреди за украинската стопанска система.
Къде е НАТО в Черно море
Засега НАТО продължава да отстоява позицията, че няма да се включи във военните дейности със свои лични войски на място. Дори и теоретично тази позиция да се промени, и НАТО да реши да окаже поддръжка на място, надали тази поддръжка ще е съсредоточена в Черно море. То се оказва едва звено освен за Украйна, само че и за алианса.

Въпреки че България и Румъния имат повече фрегати и корвети от Украйна, те са надалеч от броя и силата на съветските. Другата страна членка на НАТО в района - Турция , с общо 12 подводници и 37 бойни кораба, не всички от които обаче са в Черно море. Преди месец "Блас де Лезо " и миночистача "Метеоро " в Черно море, с цел да укрепи Източния фланг на НАТО, само че даже и с тези кораби алиансът е в неизгодна позиция.
Сцени от нашествието
В коментара си за Атлантическия съвет Скайлър Блейк преди месец дефинира тактиката на НАТО в района като "опасно недоразвита " в резултат на вътрешните несъгласия сред съдружниците.

"Западните стратези не би трябвало да не помнят, че Русия най-вече от всичко почита силата ", написа Блейк. "Фактът, че сега в НАТО липсва единна политика по отношение на сигурността в черноморския район е съществена уязвимост. Вътрешните разногласия сред съдружниците дават на Русия благоприятни условия в един извънредно несъответствуващ миг. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР