Само месец след провеждането на най-голямото международно автомобилно изложение на Стария континент

...
Само месец след провеждането на
най-голямото международно автомобилно
изложение на Стария континент
Коментари Харесай

Автосалон София 2019: Интересни премиери и силен акцент върху алтернативните задвижвания

Само месец след провеждането на най-голямото интернационално автомобилно изложение на Стария континент – IAA във Франкфурт на Майн в средата на септември, модният подиум се мести в Интер Експо Център, където ще бъдат показани всички най-нови постижения на световната автомобилна промишленост. За 10 дни София ще се трансформира в автомобилната столица на Европа и ще притегли всички, които обичат и се интересуват от коли - фенове и запалянковци, публицисти, предприемачи, специалисти от сектора. При това не само от България, а и от всички страни в региона, тъй като това е най-мащабният автомобилен салон на Балканския полуостров. Изложението обичайно е част от формалния календар на Международната организация на автомобилните производители (OICA), който включва едвам дванайсет изложби по света за годината.

Много министър председатели и две нови за българския пазар марки

Автомобилните производители ще покажат новите модели на над 36 автомобилни марки. Голяма част от министър председателите ще бъдат показани за първи път на родна почва. Дебют ще отбележат и две напълно нови за българския пазар марки – Mahindra и Cupra. Основаното в Индия през далечната 1947 година дружество Mahindra има голям опит в конструирането и производството на всъдеходи, както и на друг тип професионални машини. Един любопитен факт в тази връзка – Mahindra сега е световен водач в производството на трактори. Фирмата е показана у нас с три модела – дребосъка KUV100, 7-местния високопроходим модел XUV500 с предно или двойно задвижване, както и напълно новия пикап Goa Plus. Cupra от своя страна неотдавна е обособен независим бранд, който създава спортни модификации на основата на моделите на испанското подразделение на Volkswagen Group – Seat. На ревюто ще бъде показан първият модел на новата марка – Cupra Ateca, екипиран с двулитров бензинов турбодвигател с 300 к.с. и задвижване на четирите колела.

Акцент върху алтернативните задвижвания

Напълно в унисон с модерните трендове в бранша, „ Автомобилен салон София 2019 ” тази година ще концентрира погледите към най-актуалните трендове за преминаване към различни типове задвижване – щандовете ще изобилстват от коли, задвижвани напълно от електрическа енергия, Plug-in хибриди, които също изминават значително километри с нулеви емисии, само че гъвкаво разчитат и на ДВГ, самозареждащи се хибриди и меки хибриди. За момента ще си позволим да открехнем завесата към някои от най-очакваните премиери в света на колите с алтернативно задвижване. Например изцяло електрическият модел Volkswagen ID.3, който дава обещание да сложи началото на нова епоха за немската марка. Или пък последната версия на най-продавания SUV в света Honda CR-V Hybrid. Както и обновената версия на добилия огромна популярност кросоувър Toyota C-HR, който отсега нататък ще разполага с последното поколение хибридна система на японската компания. Надяваме се да забележим и чисто новия, вече хибриден вид на Subaru XV. Разбира се, това е напълно дребна част от предстоящото множество от дълго чакани министър председатели, за които ще имаме удоволствието да ви разказваме в дните до началото на изложението.
По традиция, уместно място на изложението имат и производителите и търговците на гаражно съоръжение, резервни елементи, гуми, масла, автоаксесоари, охранителни системи, аудио системи, както и лизингови компании, банки, застрахователи и така нататък

Един късметлия ще завоюва чисто нов автомобил на стойност до 36000 лева

Тази година са готови много съпътстващи атракции, занимания, приятни изненади и награди за посетителите. Освен удоволствието да видят, да тестват някои от 70-те подготвени експоната, а за какво не и да закупят при усъвършенствани условия някой от последните модели коли, всеки от посетителите на ревюто ще има и страхотния късмет да си тръгне с чисто нова кола. За задачата човек би трябвало просто да е попълнил анкетна карта, да е посочил избора си и да има доста шанс. Тази година изборът ще бъде сред 10 различни модела от 10 разнообразни марки, като цената на най-скъпия автомобил, който може да бъде извоюван, доближава до 36000 лв..

Малко история

Малцина знаят, че най-първият автомобилен салон в България се провежда в панаирната палата в Пловдив още през 1939 г. С грандиозно за времето си разкриване и доста звук за тогавашните благоприятни условия на медиите, производители от няколко страни показват най-новите си машини – автомобили, камиони и рейсове. Цели 52 години по-късно се провежда и първото автомобилно ревю в новата ни история - то се открива на 28 октомври 1991 г. в НДК и се назовава "AM - 91 ". На него ca пpeдcтaвeни oĸoлo 60 лeĸи ĸoли, миĸpoбycи, ĸaмиoни, мoтoциĸлeти и вeлocипeди. По това време oфициaлни внocитeли нa мapĸи y нac все още пoчти нямa, a peгиcтpиpaнитe тaĸивa тепърва прохождат в бизнеса. Имено заради тази причина возилата, ĸoитo ca ĸaчeни пo eтaжитe нa двopeцa, ca ситуирани нa щaндoвe, opгaнизиpaни oт aвaнтюpиcтичнo нacтpoeни търговци и автокъщи, пpeдимнo oт Бeлгия и Xoлaндия. Cъбитиeтo пpeдизвиĸвa нeбивaл интepec cpeд пoceтитeлитe. Смята се, че по време на изложението са подписани към 500 договора за покупка.
Cлeд пo-мaлĸo oт 12 мeceцa, пpeз юни мeceц нa 1992 г, Coфия пocpeщa и "Bтopи мeждyнapoдeн aвтoмoбилeн caлoн AM 92 ", нo тoзи път пoд пoĸpивa нa зaлa "Фecтивaлнa ". Един ĸъcмeтлия oт пoceтитeлитe cи тpъгвa c чиcтo нoв "Ford Escort ". Именно по този начин е сложено началото на традицията един от посетителите на столичното автомобилно ревю да получава премия нов автомобил.
1993 гoдинa ce oĸaзвa ĸpaйъгълен ĸaмъĸ в иcтopиятa нa aвтoмoбилнитe caлoни, opгaнизиpaни y нac. CBAБ (Cъюз нa внocитeлитe нa aвтoмoбили в Бългapия), a в пocлeдcтвиe AAΠ (Acoциaция нa aвтoмoбилнитe пpoизвoдитeли и тexнитe oтopизиpaни пpeдcтaвитeли в Бългapия) вeчe е opгaнизaтop нa aвтoмoбилнитe излoжeния в cтpaнaтa ни. От 1999 година вcяĸa нeчeтнa гoдинa coфийcĸият caлoн e вĸлючeн в ĸaлeндapa нa излoжeниятa нa OІСА (Meждyнapoднaтa acoциaция нa пpoизвoдитeлитe нa aвтoмoбили). Дoтoгaвa изпoлзвaнaтa зa цeлтa зaлa "Фecтивaлнa " вeчe oтecнявa, излoжбeнaтa плoщ нe дocтигa и ce нaлaгa ревюто дa ce paзпpocтpe и нa тepитopиятa нa cъceдния cтaдиoн "Aĸaдeмиĸ ".
„ Автомобилен салон София ” се провежда в нов, съвременен дом – „ Интep Eĸcпo Цeнтъp ", от 2001 година насам. Покритата повърхност тази есен ще надмине 11000 кв.м и макар това шестте зали ще се пукат по шевовете от експонати и от над 60000 души, които се очаква да посетят нашето ревю през октомври.

*Източник: Автосалон София 2019
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР