Само месец преди финала на календарната и финансовата година, правителството

...
Само месец преди финала на календарната и финансовата година, правителството
Коментари Харесай

Месец преди края на годината властта има милиарди за харчене - но за какво?

Само месец преди финала на календарната и финансовата година, държавното управление разполага с над 1 милиарда лв. бюджетен остатък за харчене. Според данните на финансовото министерство в края на ноември превишението на приходите над разноските по консолидираната фискална стратегия (държавния бюджет дружно с бюджетите на общините, на правосъдната власт, държавното обезпечаване и здравната каса) е 1.072 милиарда лева, или 0.9% от Брутният вътрешен продукт, съвсем колкото бе и в края на октомври, разяснява в. " Сега ".
Положението е реалност, въпреки че съгласно Закона за държавния бюджет за тази година е заложен недостиг от 2% т.е. 1,1% още не са " изпълнени ". На всичкото от горната страна тази година беше изтеглен дълг от над 1 милиарда лв. поради покупката на 8 изтребителя F-16. Това усили недостига от в началото плануваните 600 млн. лева на 2,4 милиарда лева, или 2% от Брутният вътрешен продукт.
Сега държавното управление има един месец да изхарчи над 3 милиарда лева, в случай че счита да извърши параметрите на бюджета. Все отново преди дни финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че годината ще завърши с надалеч по-нисък недостиг от плануваните 2%, само че не посочи с какъв брой.
Данните за осъществяването на бюджета в края на ноември демонстрират, че даже и договорката с изтребителите не е била в положение да компенсира неизпълнението на разходната част на бюджета за 2019 година Така да вземем за пример единствено месец преди края на годината са осъществени 83.7% от плануваните общи разноски. В същото време осъществяването на приходите в края на ноември е над 90%. По-подробни данни за октомври демонстрират, че единствено 59.5% от заложените финансови вложения в държавния бюджет са били осъществени. Сумата им е 2,7 милиарда лева, като 1,8 милиарда лева от тях е в действителност за покупката на изтребителите.
Спрямо ноември 2018 година приходите в държавния бюджет нарастват с 4,012 милиарда лева, като растеж се регистрира както при данъчните и неданъчните доходи, по този начин и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз. Ръстът при данъчните доходи е в размер на 2,738 милиарда лева, неданъчните доходи нарастват с 1,014 милиарда лева, а приходите от помощи и дарения – с 260,2 млн. лева
Разминаването сред заложените на хартия бюджетни параметри и действителното им осъществяване демонстрира за следващ път порочния метод, по който се написа главният финансов закон на страната - със залагане на подценени доходи, които елементарно се преизпълняват, и повишени финансови вложения, които по този начин и не се правят. Вместо това кабинетът има свободата да прави непланирани разходи и да финансира противоречиви планове по свое убеждение, без да желае разрешение от Народното събрание. През годината съвсем не е имало съвещание на Министерския съвет, в което министрите да не гласоподават изключителни спомагателни разходи за сметка на преструктуриране на разноски в бюджета. Миналата година през декември кабинетът стремително разпредели към министерствата 1.7 милиарда лева от насъбрания остатък. Предни години по подобен метод бе финансирана противоречивата стратегия за саниране на жилища.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР