Само магистрати от прокурорската колегия на ВСС ще могат да

...
Само магистрати от прокурорската колегия на ВСС ще могат да
Коментари Харесай

Подчинените на Гешев ще подбират европейските прокурори


Само магистрати от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще могат да оферират и сортират претендентите за представителите ни в Европейската прокуратура. Това взеха решение депутатите с утвърдените на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт. Което значи, че това ще става през кадровиците, директно подчинени на основния прокурор Иван Гешев.

На процедура европейските делегирани прокурори ще бъдат само магистрати, част от държавното обвиняване в България. На министъра на правораздаването пък ще бъде задължението да уведомява европейския основен прокурор за излъчените кандидатури.

Българска социалистическа партия не поддържа измененията и остро възрази точно против това, че магистратите за европейската прокуратура ще се сортират само от прокурорската гилдия. Според левицата Пленумът на Висшия правосъден съвет би трябвало да бъде органът, който да излъчва претендентите, а не само колегията на прокурорите. Така в работата на този орган ще могат да се включат и други магистрати.

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява контрол, управлява и следи всяко следствие и наказателно гонене, което ще се подхваща от европейските делегирани прокурори, като националната прокуратура няма да има пълномощия за надзор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР