Само една десета от реката е все още близко до

...
Само една десета от реката е все още близко до
Коментари Харесай

Човекът е скъсил река Дунав с цели 134 километра

Само една десета от реката е към момента близо до естественото си положение. Изследване в този момент разкрива какви последици има това.

Оказва се, че през последните две епохи Дунав е изгубил цели 134 км от своята първична дължина заради човешките похищения, оповестява Баварската държавна работа по околната среда, базирайки се на проучване проучвало отлагането на седиментите на реката. Не единствено това: Дунав е станал с до 40% по – стеснен.

В наши дни публично Дунав има 2857 километра дължина. През 19 век обаче дължината е била 3000 км. Причина за смяната са корекции, ограничения за предотвратяване от наводнения като насипи и строителството на заграждения.

Дунав е втората най – дълга река в Европа, единствено Волга е по-дълга. Но едвам една десета от реката (Дунав) е в „ близо до естественото си положение “ по данните на Баварската работа.

Изследването, финансирано със средства на Европейски Съюз, демонстрира отрицателните последствия от строителната активност на хората. В плана са включени деветте страни, през които протича реката.

Чрез строителството се отсрочват извънредно огромни количества седимент по продължение на реката. Първоначално Дунав е транспортирал този материал до устието си в Черно море. Там по този метод са се събирали годишно от 40 до 60 милиона тона седиментни отлагания. Сега там има едвам 15-20 милиона тона от този материал. Останалото се задържа по протежението на реката.

„ Първият седиментен баланс на Дунав демонстрира, че една трета от дължината на коритото на реката е наранена от отсрочване на седименти, изключително в регионите на огромните водноелектрически централи, “ оповестява Службата. Около баражите (изкуствени прегради), които принадлежат на ВЕЦ-овете, утайката липсва, а това от своя страна прави речното легло по-дълбоко.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР