Само един поглед към тази снимка е достатъчен, за да

...
Само един поглед към тази снимка е достатъчен, за да
Коментари Харесай

Забравената модна дума неглиже

Само един взор към тази фотография е задоволителен, с цел да ни стане ясно, че става въпрос за от дълго време отминала ера. По-точно за Холивуд от 30-те и 40-те години с неговата пристрастеност към пресилено красивото. И не тъй като фотографията е черно-бяла, а тъй като в нашия забързан състезателен свят от дълго време към този момент никой не си и помисля да стои вкъщи облечен по този впечатляващ, гръмък и демодиран метод, именуван в миналото с думата " неглиже ". Представянето на екран на тези луксозни спални и домашни тоалети е изцяло обяснимо – основната цел на киното в епохата след Великата меланхолия и след това по време на войната била точно да откъсне изцяло феновете от компликациите на живота и да ги потопи в един свят на разкош и хубост. Ето за какво даже домашните халати на тогавашните кинозвезди повече наподобяват на луксозни вечерни рокли, в сравнение с дреха за у дома.

Един от христоматийните образци е фотографията нагоре, на която е Джийн Харлоу във кино лентата " Вечеря в осем ", облечена в халат на Адриан Гилберт. Дрехата е цялата обшита с мъниста и е с маншети от щраусови пера. Това и до ден сегашен е един от знаците на златната ера на Холивуд.

Интересен факт е, че една от актрисите, прочула се с луксозните си халати, е Джинджър Роджърс – партньорката на Фред Астер.



Това е кадър от кино лентата " Веселият бракоразвод " (1934 г.), за който костюмите на Джинджър измислил Уолтър Планкет, прочул се с роклите на Скарлет О’Хара. Не е за поверие, само че това на фотографията е домакински халат! Кройката и направата му несъмнено са забележителни.

Излишно е да изяснявам коя е актрисата на фотографията по-долу. Халатът на Марлене Дитрих не просто е Haute Couture, само че и е дело на великата Елза Скиапарели.



Може би най-легендарната история за силата на красивите и съблазнителни тоалети " неглиже " е обвързвана с Уолис Симпсън. Тя била пристрастена към красивите нощници и халати и доста от тях през днешния ден могат да се видят в музеите за мода. Самата Уолис казвала за себе си, че не е красива, само че се облича по-добре от всички дами.

Днес към момента е допустимо да се открият красиви нощници и халати с дантели и тюл. Цените им са съотносими с тези на скъпите рокли, само че най-малко един път си коства да се поглезим и да си подарим малко холивудски изискан единствено за себе си – сигурно го заслужаваме.

Save
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР