Само два района в България от близо 50 региона в

...
Само два района в България от близо 50 региона в
Коментари Харесай

България ще получи слаба помощ за отказ от въглища

Само два региона в България от близо 50 района в 18 страни от Европейски Съюз биха могли да получат финансова поддръжка от Европейски Съюз за отвод от въглища, заяви брюкселското издание " Политико ", което е видяло план на " Зелената договорка " предлагана от новата Еврокомисия. Проектът за новия Фонд за обективен преход към декарбонизация е от 31 октомври и ще бъде огласен публично на 11 декември.

Вече има опасения от някои по-бедни и по-зависими от въглища страни на блока, че парите ще постъпят и в по-богатите членки на Европейски Съюз. От 50-те визирани за подкрепяне региони 10 са в Полша, 8 в Германия, 6 в Испания, 5 в Гърция, 4 в Италия, по два в България, Чехия, Румъния и Словакия и по един в Белгия, Хърватия, Кипър, Естония, Унгария, Холандия, Португалия, Словения и даже островът в Индийски океан Ла Реюнион в задграничните територии на Франция.

Полша, Унгария и Чешката република се съпротивляват на апела за приемане на цел за фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове доникъде на века от боязън, че това ще навреди на техните стопански системи.

Премиерът Бойко Борисов изрази паника и за България на климатичната среща в Мадрид, която стартира при започване на седмицата: " За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс като България, Полша и други преходът към климатична индиферентност ще изисква по-високи равнища на вложения и дейни ограничения в обществената сфера. В България 46% от електрическата енергия се създава от въглищни централи, като през зимата този дял доближава 60%. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР