Само дни след края на местните избори депутатите разгледаха предложения

...
Само дни след края на местните избори депутатите разгледаха предложения
Коментари Харесай

Нови опити за промени в Изборния кодекс: Поискаха по-голям състав на ЦИК и видеонаблюдение в изборните секции

Само дни след края на локалните избори депутатите разгледаха оферти за промени в Изборния кодекс, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Вносителите на промените бяха от " Възраждане “.

В текстовете на законопроекта бяха записани оферти за промени в няколко посоки. Основната предлагана смяна бе за увеличението на състава на Централната изборна комисия.

В претекстовете си от " Възраждане “ са записали, че представителите в ЦИК, избирани от политическите партии, би трябвало да отразяват актуалните политически настройки. В предлагането е записано съставът на Централната изборна комисия да се обновява от време на време по отношение на парламентарнопредставените партии по време на нейния петгодишен мандат.

Втората смяна касае произнасянето от страна на ЦИК, когато е сезирана по разнообразни проблеми. Според " Възраждане “ не би трябвало да се позволява закъснение в произнасянето във връзка със сигнали.

 Третата смяна касае подаването на заявки за гласоподаване от един IP адрес. Според третата политическа мощ би трябвало да има наложено ограничаване на броя подадени заявки за гласоподаване от един IP адрес.

Четвъртата смяна е за въвеждане на видеонаблюдение в секциите за гласоподаване, с което да се лимитират машинациите.

Според Божидар Божанов предлаганата смяна в частта за IP адресите ще докара до ограничение на правото на хората да упражняват правото си на глас.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ разяснява предлаганите промени в състава на ЦИК. Тя сподели, че увеличението на състава на ЦИК или обновяването на членовете по отношение на парламентарнопредставните партии, е порочна процедура. Според Цонева членовете на ЦИК въобще не би трябвало да бъдат обвързани политически.

Петър Николов от ГЕРБ-СДС отвърна Цонева с тезата, че ЦИК няма по какъв начин да бъде формирана от самостоятелни специалисти, които да бъдат подкрепени от всички политически сили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР